Др Слободан Поповић: Вакцина против Ковида штити од средње тешке и тешке клиничке слике

Вакцина је цивилизацијска тековина још од 18. века. Кроз историју имамо примере да је управо вакцина била најефикасније средство против болести. Сетимо се само “шпанске грознице” крајем Првог светског рата. То је био вирус грипа који је однео 50 милиона живота. Више страдалих него у Великом рату. Најмоћније оружје против оваквих исхода, управо је вакцина – истакао је др Слободан Поповић, в.д. директор Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу.

Вакцина против Ковида није развијена преко ноћи, што тврде противници вакцинације. Често се на појединим Интернет порталима и друштвеним мрежама могу прочитати неутемељене тезе око вакцина, а резултат оваквих дезинформација може да буде опасан по друштво и у свету и у Србији. Наиме, како др Слободан Поповић наглашава, вирус Корона присутан је много дуже него што то “антиваксери” претпостављају и годинама уназад ради се на развоју вакцине.

– Вирус SARS–CoV–1 био је међу нама 2002. и 2004. године. Тада су кренула истраживања. Кренуле су активности, па је група научника почела да прави вакцину још тада. Тврдње појединаца да је клиничка студија била кратка нису утемељене. И онда је дошао SARS–CoV–2. Пређен је значајан пут у прављењу вакцине, и тако ми данас имамо оружје против ове болести. О ефикасности вакцине говори пример Израела. Они су вакцинисали 70 одсто популације и вратили се нормалном животу – каже др Слободан Поповић.

Да би се и грађани Србије почели враћати животу пре Короне, др Поповић каже да је потребно да се са обе дозе вакцинише између 2,5 и три милиона људи. Како наглашава, вакцина иако је ефикасна није потпуна заштита. Ипак, гарант је да услед евентуалног заражавања, неће доћи до средње тешке и тешке клиничке слике, односно оболели неће завршити на респиратору. Вакцинисањем они су испровоцирали имуни систем и направили антитела, те тако клиничка слика не може да буде озбиљна.

– Од десет вакцинисаних девет ће бити заштићено, а имуни систем код оног једног неће моћи да се избори са инфекцијом. Биће болестан, али његова болест ће бити толико блага, да ће се лечити малтене у кућним условима. Сигурно је да неће доћи у ситуацију да има тешку клиничку слику. Треба да се вакцинишу сви, и здрави, и они који су прележали инфекцију, породиље, а посебно хронични болесници код којих је имуни одговор лошији. А након вакцинације и даље је потребно поштовати противепидемијске мере: маска, дистанца … – подсећа др Поповић.

Посебно осетљива група су онколошки пацијенти. И за њих важи савет да треба да се вакцинишу, али тек када заврше са терапијом и уз консултацију са својим изабраним лекаром, односно онкологом. Период када је стабилан треба искористити за вакцинацију, а како др Слободан Поповић наглашава, постоји доста критеријума који говоре о тренутном здравственом статусу онколошких пацијената, попут анализе крвне слике или проширени налаз биохемије.

 

Ко не одабере вакцину, одабрао је вирус

Србија је лидер у региону по броју апликованих и набављених вакцина. Све ово је резултат посвећености, великог ангажовања, али и добре дипломатске активности наше државе, пре свега председника. Наша земља има довољан број вакцина, а кренула је и вакцинација непријављених преко еУправе. И у Шапцу наши суграђани који се нису пријавили преко портала или путем кол центра, имају могућност без заказивања да дођу на вакцинални пункт. Већ следеће недеље, у сваком граду биће омогућена вакцинација без пријављивања и сваки град имаће овакав вакцинални пункт. Порука је једноставна: ко бира да се не вакцинише, одабрао је вирус који ће га сигурно једном стићи и заразити – нагласио је др Слободан Поповић.

https://www.youtube.com/watch?v=Yq67KK4OOb4