Сачувати ментално здравље у пандемији

Пандемија Ковида-19 која је проглашена пре више од годину дана, одразила се и на психичко здравље људи. Бројне информације и дезинформације које пристижу са свих страна, допринеле су развоју анксиозности, депресије и страха. Како прим. др Љиљана Станимировић, начелница Одељења психијатрије Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу истиче, пандемија је ујединила човечанство, а свако друштво на себи својствен начин манифестује ситуацију у којој се сви налазимо.

– Страх постоји од када постоји човек, а све ово што се догађа забринуло је цео свет. У почетку код свих нас био је присутан страх од непознатог. Шта је Ковид-19, како се преноси, каква је клиничка слика те болести, шта урадити на прву температуру преко 37 степени, на први бол у мишићима … Потом, да морамо прати руке, водити рачуна о маскама и заштити. Сав тај страх у почетку је био користан, а онда је почео да оптерећује људе – наводи прим. др Љиљана Станимировић.

За протеклих годину дана, суочени са различитим информацијама, дезинформацијама, претпоставкама, а онда и полицијским часом током ванредног стања, отуђеношћу, изолацијом, људи су и тај користан и реалан страх почели постепено да претварају у иреалан. Догодиле су се промене и у породицама, које су због свих забрана постале уздрмане и конфузне. Како прим. др Љиљана Станимировић наглашава, много тога се одразило и на психу и то на штету појединца.

– Људи су сада ушли у фазу стравичне несигурности. Томе је претходила анксиозност као стање напетости, неизвесности и страха. Онда, не могу ноћу да спавају. Када га питате зашто, он одговара да „витла по мозгу исте мисли“. Попуштају са апетитом, јер немају вољу да једу. Неки се пожале да им се ујутро не устаје из кревета, да немају план шта ће тог дана да раде, да им је боље када су сами и да их нико ништа не пита. Све ово је увод у настанак депресије – упозорава прим. др Љиљана Станимировић.

Психичка напетост често се испољава соматски. Висок притисак, презнојавање, узлупаност срца, свраб коже могу да буду последица нагомиланих психичких тегоба. И након што пандемија прође, прим. др Љиљана Станимировић страхује да ће као последица потрајати психичке тегобе, јер на то указује досадашња пракса. Како би се оптерећеност страховима од болести коју носи вирус корона донекле сузбила, начелница шабачке психијатрије предлаже селекцију по питању информисања.