Едукација у оквиру Националног дана борбе против рака дојке

У оквиру Националног дана борбе против рака дојке, у Институту за онкологију и радиологију Србије (ИОРС) почела је дводневна едукација на тему „Дијагностичке биопсије и хируршко лечење тумора дојке“.

Предавачи су истакнути српски специјалисти у овој области, међу којима су и доц. др Милан Жегарац, вд директора ИОРС, проф. др Иван Марковић, директор Клинике за онколошку хирургију, доц. др Марко Бута, онкохирург уједно и консултант наше установе и члан конзилијума ИОРС за Шабац.

Едукацији присуствује и др Слободан Поповић, директор шабачке Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“.

– Током посете драгим колегама у ИОРС састао сам се са директором ове установе доц. др Миланом Жегарцем. У пријатном разговору разговарали смо о актуелним темама из онкологије и унапређењу већ добре сарадње између ИОРС, као кровне здравствене установе из ове области, и Опште болнице Шабац. Такође сам посетио Клинику онколошке хирургије и са директором проф. др Иваном Марковићем присуствовао едукацији из области биопсије тумора дојке и хирушког лечења тумора дојке – рекао је др Слободан Поповић.

Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. Србија, у овом погледу не заостаје за светским трендовима, па је тако и у нашој земљи рак дојке водећи малигни тумор у оболевању и умирању жена. Ова малигна болест представља и један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији и он је на трећем месту као узрок смрти код жена од 45. до 64. године, после цереброваскуларних болести и исхемијске болести срца.

Према последњим подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у Републици Србији регистровано је 4447 новооболелих и 1765 умрлих жена од рака дојке.

Национални дан борбе против рака дојке који се обележава 20. марта, има за циљ да се подстакне још већа пажња јавности на распострањеност ове малигне болести и на значај унапређења информисаности жена о важности превентивних прегледа и њеном раном откривању.

доц. др Милан Жегарац и др Слободан Поповић
проф. др Иван Марковић и др Слободан Поповић
асс. др Нада Сантрач и др Слободан Поповић