У току обука радиолога за рад на магнетној резонанци

У Служби радиологије Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу у току је обука за рад на магнетној резонанци. За рад на овом софистицираном уређају шабачке радиологе обучавају врхунски стручњаци у тој области који у Шабац долазе два пута недељно. Данас је у нашој установи боравила доц. др Маријана Баста–Николић из Центра за радиологију КЦ Војводина, која је иначе од почетка укључена у едукацију колега у Шапцу.

Магнетна резонанца је софистицирана радиолошка метода која у највећем броју случајева представља последњу карику у дијагностичком ланцу и као таква веома је компликована и захтевна за савладавање, истиче доц. др Маријана Баста–Николић. Како је додала, сваки пут када овакав уређај стигне у неку установу, потребно је да протекне одређено време да радиолози савладају рад.

– Обука за рад на магнетној резонанци захтева извесно време како би радиолог савладао као методу и да би био компетентан да може самостално, а довољно квалитетно, да изда налазе пацијентима. Колеге у Шапцу сјајно напредују, али је крива учења озбиљна, захтева време и труд како би се пацијентима пружила најбоља здравствена заштита – рекла је доц. др Маријана Баста–Николић.

Данашњу обуку колега у Служби радиологије испратио је и др Слободан Поповић, директор шабачке болнице и изразио задовоство што радиологе у овој установи обучавају најкомпетентнији српски стручњаци.

– Обука добро иде на задовољство свих нас. Два пута недељно у шабачку болницу долазе стручњаци из других установа који едукују наше радиологе. Напредак у њиховом учењу је већ сада постигнут, јер све више је налаза које могу самостално да прочитају. До сада је у нашој установи урађено скоро 200 прегледа на магнетној резонанци, а едукатори су ту да контролишу наше радиологе, да их усмеравају и уче. Свако учење има свој неопходни ток, а свима је циљ да наши радиолози буду добро обучени и компетентни да издају поуздане налазе. Потребно је само мало стрпљења – рекао је др Слободан Поповић.