Европска недеља превенције рака грлића материце (18. – 24. јануар 2021. године)

Епидемиолошки подаци

Рак грлића материце је препознат као озбиљан јавноздравствени изазов у Србији. Министарство здравља је зато крајем 2012. године увело организовани скрининг рака грлића материце.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у просеку се у Србији сваке године региструје нешто мање од 1200 новооболелих жена од карцинома грлића материце. Просечна стандардизована стопа инциденције (* стандардна популација Европе) од цервикалног карцинома износи 27,2 на 100.000 жена. Од карцинома грлића материце сваке године умре  у просеку 468 жена и просечна стандардизована стопа морталитета (* стандардна популација Европе)  износи 9,4 на 100.000 жена свих узраста. Карцином грлића се чешће јавља у узрасту од 35. године, али највише узрасно-специфичне стопе оболевања су у узрасту од 50. до 59. године. У случају умирања регистроване стопе морталитета пропорционално расту почев од 45. године и највише су у узрасту од 70 до 75 и више година.

Током 2018. године регистровано је 1057 новооболелих жена од рака грлића материце и стандардизована стопа инциденције (* стандардна популација Европе) је износила 23,6 на 100.000 жена. Током исте године, 427 жена је у Србији умрло од ове врсте рака и стандардизована стопа морталитета (* стандардна популација Европе) је износила 8,4 на 100.000 жена.

Када говоримо о оболевању, највише  стандардизоване  стопе  инциденције  од  рака  грлића материце у 2018. години,  у  односу  на  просечну  стопу инциденције од ове малигне локализације у Републици Србији, регистроване су у Борској, Зајечарској, Севернобанатској и Западнобачкој области, а најниже у Мачванској, Браничевској, Топличкој и Поморавској области (графикон 1).

Графикон 1. Стандардизоване стопе инциденције рака грлића материце, по окрузима у Републици Србији, 2018. година

У случају леталних исхода, више стандардизоване стопе морталитета од просечне у Републици Србији су регистроване у Борској, Поморавској, Подунавској и Северно-бачкој области, а најниже у  Топличкој, Моравичкој, Јужнобанатској и Колубарској области (графикон 2).

Графикон 2. Стандардизоване стопе морталитета рака грлића материце, по окрузима у Републици Србији, 2018. година

На основу регистрованих стопа оболевања и умирања, као и на основу најновијих процена Међународне агенције за истраживање рака (IARC)  за 2018. годину, Србија се и даље налази у групи земаља са високим стопама оболевања и умирања у Европи.

Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се, после Летоније, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије налази на петом месту у Европи. Такође, наша земља се  и по умирању од ове врсте рака код жена налази на петом месту у Европи, после Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније.