Изложба радова пацијената Дневне психијатријске болнице

У Дневној психијатријској болници Опште болнице „Др Лаза. К. Лазаревић“ Шабац, отворена је изложба радова пацијената, учесника радне терапије. Поставку чине цртежи, слике на платну, употребни предмети декорисани декупажом, корпице израђене од папира, осликане стаклене флаше, хеклани, везени и радови урађени на ткачком разбоју… Како психијатар др Љиљана Тодоровић, шеф Одсека Дневне психијатријске болнице истиче, овакав вид терапије значајно доприноси умањењу тегоба код пацијената и врло је корисна за сва анксиозна стања, односно за стања психичке напетости.

– Дневна болница подразумева један облик лечења између амбулантног и пуног хоспиталног третмана. По протоколу рада имамо социотерапијске групе, гимнастичке вежбе, релаксацију, као и радну терапију која је неизоставни део лечења. У зависности од њихових примарних личности, кроз радну терапију пацијенти изражавају своју креативност. Имамо пацијенте који су у радним односима, а имамо и оне који нису у радном односу тако да врло често имају неквалитетно искоришћено време, досађују се, што још више погоршава њихову болест. Када овде науче колико је радна терапија корисна и кад сами осете колико се боље осећају после активности које овде спроводе, врло често неки од њих то наставе и код куће да раде – наводи др Љиљана Тодоровић.

У Дневној психијатријској болници углавном се лече пацијенти оболели од депресије и психотичних поремећаја који су у ремисији. Њима треба јачи, интензивнији надзор у односу на амбулантни третман, али не морају да буду хоспитализовани у болници. А да би био лечен у Дневној болници, пацијент мора да буде критичан, али мора да буде у довољно добром стању да схвата да му је лечење потребно, односно да буде способан за сарадњу, да прихвата лечење и да прихвата протокол рада. Оно што је за пацијенте, можда, и најважније од свега је да се на овом месту њихова болест дестигматизује.

– На жалост, у друштву и даље постоји став да је психичка болест нешто што је срамота, нешто што треба сакрити, да једном када почнеш да се лечиш на психијатрији, ти си на неки начин обележен. Дневна болница представља и један вид дестигматизације наших пацијената, јер су они због увреженог мишљења у друштву у проблему када размишљају о свом лечењу. Зато је дестигматизација у Дневној болници нешто што је пацијентима највећа добит, јер ми са њима у едукативном раду говоримо о менталном здрављу, како се према томе треба односити и да ту нема места ни за какву срамоту, јер је то болест као и свака друга. Сви који су прошли кроз дневну болницу, мислим да су то схватили. Емпатија коју добијају од нас им је незаменљива и многи су рекли да се ту осећају много боље него у својим породицама. Многима је овде постало јасно зашто треба да се лече, да то није ништа лоше и страшно и да је могуће довести психички проблем под контролу – објашњава др Тодоровић.

Капацитет Дневне психијатријске болнице је 20 пацијената, о којима свакодневно у току преподнева брине стручно особље шабачке болнице. Поред психијатра, на располагању су им и радни терапеут, дефектолог, психолог и медицинска сестра.