Јули – месец посвећен подизању свести o значају заштите од штетног дејства УВ зрачења

Уживање у топлим летњим данима је нешто што већину људи чини срећним, без обзира да ли говоримо о одласку на плажу, вожњи бицикла, планинарењу или одласку у кафић са пријатељима. Сунчеви зраци имају позитивно дејство на организам, а то се углавном односи на производњу витамина Д, физичко и ментално здравље. Са друге стране, директно излагање УВ зрацима доводи до оштећења коже и потенцијално рака коже.
Јули је месец у ком више говоримо о заштити од штетног дејства УВ зрачења.
Претерано излагање ултраљубичастом зрачењу доводи до оштећења ДНК ћелија коже и чини један од главних узрочника рака коже. Поред тога, на развој болести утичу и други фактори: бледа кожа са пегама, пребивалиште у топлом климатском појасу са сунчаним данима током целе године, породична историја болести, ослабљен имуни систем ( ХИВ или трансплатација органа), изложеност радијацији, арсенику, папиломавирус ХПВ…

УВ индекс је количина УВ зрачења на скали до 11. УВ зрачење 2 или мање од тога је најсигурније, док се индекси од 8-11 сматрају изузетно опасним.
На пример, ако је индекс зрачења 9 – опекотине на кожи се могу појавити за мање од 20 минута.
УВ индекс 4- до опекотина ће доћи за 50 минута. УВ индекс 2 или облачно време значи да до опекотина долази за минимално сат времена.
СПФ или заштитни фактор крема за сунчање означава способност производа да заштити кожу од радијације. Зато је употреба ових производа битна. Препорука је да се током дуже изложености сунчевим зрацима користе заштитини фактори 30-50, као и  да се наносе редовно, свака 2 сата. Такође је битна и количина која се користи, препорука је да се на изложене делове коже наноси  30 мл креме ( количина која стане на длан).
Употреба производа са заштитним фактором не сме бити једино средство заштите. То је филтер који блокира УВ зраке, али само ако се правилно употребљава и у довољној количини. Чак и тада су потребне додатне мере, попут употребе шешира широких обода , наочара за сунце и лагане одеће која што више покрива кожу.
Иако је учесталост меланома мања, а стопа преживљавања већа код небеле популације, свима се препоручују кораци заштите, уз редовне годишње прегледе коже.


Применом једноставних мера за заштиту од сунца могао би се спречити већи део карцинома и других случајева смрти и болести насталих услед прекомерног УВ зрачења:
– Ограничите време на подневном сунцу, посебно у периоду од 10-16 часова
– Користите сенку паметно
– Носите заштитну одећу, укључујући шешире и сунчане наочаре
– Користите крему за сунчање широког спектра са заштитним фактором 15+
-Избегавајте соларне лампе и салоне за сунчање; за децу млађу од 18 година, СЗО препоручује да их уопште не користе.
– Информишите се о УВ индексу: када УВ индекс има ниво зрачења од 3 (умерено) или више, треба предузети сигурносне мере
– Заштитите децу од сунца.
–Носите наочаре за сунце. Оне ће заштитити очи и танку кожу око очију. Препорука је да се користе наочаре са УВ заштитом.
Уживајте у лету и не заборавите да заштитите себе и оне које волите.

Извор: https://www.medicalofficesofmanhattan.com/