Др Поповић: Само одговорним понашањем можемо да избегнемо четврти талас епидемије

Ситуација са вирусом Корона је релативно стабилна у целој држави, па и у Шапцу. Ипак, ова болест није побеђена, а нажалост, та порука није стигла до наших грађана. Мере су релаксиране, а понашамо се као да смо пребродили кризу, а то није тако. Ми јесмо изашли из трећег таласа, али не знамо хоће ли доћи четврти талас, када ће то бити и којег интензитета. На то утиче много фактора. Вирус је и даље присутан. Ако наше понашање буде неадекватно, дисциплина на ниском нивоу, упркос лету које овом вирусу не одговара, може доћи до пораста броја новозаражених – упозорио је др Слободан Поповић, директор Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу.

На то како ћемо ући у јесен утиче много фактора, а најзначајнији је обухват вакцинисаних. Тренутно смо на око 50 одсто, а да би се досегао колективни имунитет, како др Слободан Поповић наглашава, стручњаци помињу бројке од 70 одсто имунизованих грађана. Осим високог одзива на вакцинацију, веома је значајно понашање, односно поштовање прописаних противепидемијских мера. Трећа ставка је мотивација младих за вакцинацију, јер је то једини начин да заштите и себе и друге, будући да је ова популација најактивнија, и да им је у протеклих годину и по дана ускраћена нормалност на коју су навикли.

– Млад човек хоће да изађе, хоће да живи нормално, да се дружи с вршњацима, да иде на концерте, утакмице, у клубове, позориште … Ја знам да су жељни свега и да им је то потребно. Али ако изостане дисциплина, чека их поново затварање, рампа на оно што желе. Зато апелујем да се понашају одговорно, да се вакцинишу, да покушамо да спречимо да четврти талас не осетимо или да до њега не дође. Ако се настави оваква опуштеност, поново нам следи закључавање. Ако буде четвртог таласа, мере ће сигурно бити рестриктивне, а то можемо да избегнемо – истиче директор шабачке болнице.

У протеклих 15, 16 месеци, највише су испаштали нековид пацијенти, с обзиром на то да су лекари Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић”, уз бригу о оболелима од Ковида, збрињавали хитне, приоритетне пацијенте, акутна стања, радила је педијатрија, дијализа, акушерство, збрињавани су онколошки пацијенти, а обављане и неодложне хируршке интервенције … Тренутно затишје по питању оболелих од Ковида, како др Слободан Поповић појашњава, у овој здравственој установи која је и даље у ковид систему, користе за нековид пацијенте, да их збрину на прави начин, исконтролишу, лече, дијагностикују …

– Сада ширимо “зелену зону”, реорганизујемо је и просторно и са капацитетима. Отворен је цео интернистички блок, отворена је зграда грудног и неурологије, специјалистичке амбуланте. Идемо на листе чекања за елективне–планиране операције, прве и контролне прегледе. Саветовао бих суграђанима да искористе ово затишје и да посете свог изабраног лекара да се исконтролишу, ако је погоршање да дођу код специјалисте и да заврше елективне операције. Радимо листу чекања катаракте, кука … Желео бих да се захвалим суграђанима на стрпљењу, јер смо радили у условима ратног стања – каже др Поповић.

Иако је шабачка болница своје капацитете подредила борби против Ковида, не одустаје се од визије и планова ове установе зацртаних пре пандемије. Тамо где има простора, унапређује се систем болнице. Запослен је значајан број младих и квалитетних лекара, додељене су нове специјализације, усвојене нове процедуре које се полако имплементирају, међу којима је Пејсмејкер центар, минимално инвазивна хирургија … Шабачко здравство очекује и реализација пројекта реконструкције и доградње болнице и Дома здравља. Ово ће донети просторни капацитет који сада недостаје да би организација била ефикасна.

– Позив за израду пројектне документације је затворен. Следи избор најповољнијег понуђача, а по окончању израде пројекта, ради се студија оправданости. Када Министарство здравља и Канцеларија за јавна улагања дају своје мишљење, крећу грађевински радови. Неће више бити соба са шест кревета, већ соба са тоалетом, ургентни пријем са опсервацијом, амбулантама, потребном дијагностиком као што је скенер, рендген …То је можда круна, најсавременија опрема, тај мобилијар који прати једну модерну здравствену установу. То је велики и комплексан пројекат – каже др Поповић.

До краја ове или почетком предстојеће године у шабачку Општу болницу требало би да пристигне 64–слајсни скенер, ултразвук апарати, скенери. Током кризе са Ковидом, како истиче др Поповић, болница је добила много медицинске опреме. Очекује се да у ову здравствену установу ускоро стигне 30 најсавременијих кревета за интензивне и полуинтензивне јединице. Од ангиосале се не одустаје, а очекује се и да ће бити одобрена средства и за набавку пејсмејкера. Директор шабачке болнице објашњава да ће све службе бити испоштоване и да ће добити простор да се развијају.

 

САСТАНЦИ СА ДОМОВИМА ЗДРАВЉА

Састанци руководства болнице и домова здравља у округу одржавају се редовно, а интензивирају током кризе, односно када је потребно успоставити систем рада. Тако је током Ковид кризе на таквим састанцима установљен план рада, те су домови здравља прихватили на себе значајан посао око хроничних пацијената, док су они са погоршањем долазили у болницу. Како др Слободан Поповић наглашава, тако се амортизовао проблем и збринуло доста пацијената.

– Задатак лекара опште праксе у Дому здравља је да одреди терапију и прати пацијента. Ако је ситуација под контролом, остаје примару, а у случају да примар не може да исконтролише ситуацију, пацијент се усмерава на болницу. Сваки део посла треба јасно да се дефинише. Ми морамо да будемо тим. Они морају да знају како ми дишемо, ми морамо да знамо како они дишу. Да се договарамо. На тим састанцима говоримо отворено, искрено и знамо да није савршено, али проблеме не треба гурати под тепих – наглашава др Поповић.

 

„БИТКУ ПРОТИВ КОРОНЕ ЋЕМО ДОБИТИ КАДА СВЕ ЗЕМЉЕ БУДУ ИЗГРАДИЛЕ СВОЈ КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ“

–  Осим половине становништва Србије који су вакцинисани са обе дозе, у наредни период уносимо и 715.000 оних који су прележали, као и асимптоматске случајеве који се нису тестирали. Иако још увек нисмо постигли колективни имунитет, то је ипак нека врста епидемиолошког бедема. Важно је истаћи да је ово пандемија и да ћемо битку добити тек када све земље света буду изградиле свој колективни имунитет – објашњава др Слободан Поповић.

 

https://www.youtube.com/watch?v=J3u-nJ3HESo