Карцином плућа – подмукла болест

Пушење цигарета је значајан фактор ризика за настанак рака плућа. Један од најподмуклијих малигних тумора је сигурно карцином плућа. Његов раст и напредовање није у складу са симптомима, што значи да је дуго асимптоматски, а за то време раст и проширеност су у таквој мери да и они који би могли да се оперишу постају иноперабилни. Наравно то се односи на типове малигних тумора плућа који се могу оперисати, односно на немикроцелуларне. Микроцелуларни се не оперишу без обзира на стадијум. Микроцелуларни карцином плућа се примарно лечи хемиотерапијом, евентуално радиотерапијом, објашњава др Ана Тадић, начелница Службе пнеумофтизиологије Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” Шабац.

Две, три године пре пандемије Ковида, Служба пнеумофтизиологије је регистровала, односно пријављивала, између 120 и 150 новоткривених карцинома плућа. Оно што додатно забрињава је то што карцином плућа могу добити и пасивни пушачи. Од укупног броја уживалаца у дувану, њих 20 одсто оболи од хроничне опструктивне болести плућа, а код нешто мањег процента пушача постоји могућност обољевања од карцинома бронха који је једна од најчешћих локализација малигнитета. Према подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, од рака плућа као најчешћег малигног обољења, годишње у свету оболи 1,8 милиона, а умре 1,6 милиона особа. Сваке године преко 5.000 становника Србије умре од ове болести.

– Зашто кажемо да је рак плућа једна од најподмуклијих болести? Паренхим плућа има добру прокрвљеност, али је неосетљив на бол. Бол се јавља када је тумором захваћена плућна марамица или када је тумор толико нарастао да врши притисак на околне органе. Средогруђе (медијастинум) је велики простор где су смештени многи витални органи, али његова запремина дозвољава раст тумора, а да при том не даје значајну симптоматологију – истиче др Ана Тадић.

Симптоми који се најчешће јављају су кашаљ, претежно сув, понекад искашљавање сукрвице, ако је растом оштећен крвни суд, притисак у грудима, бол у грудима, промуклост, слабији апетит, губитак у телесној маси. Ако се јаве главобоља, Епи напади то су већ знаци проширене болести. Често се рак плућа открива са удаљеним метастазама и када га више није могуће оперисати, али савремена терапија и ту може делимично помоћи, код метастаза на мозгу, гама и икс нож и слично. Кашаљ који траје дуже од три недеље први сигнал за узбуну, забрињава то што пушачи мисле да је то успутна реакција њиховог тела на дуван. Врло често упоран кашаљ траје и до пола године, а да се не потражи мишљење лекара.

– Дође пацијент, кашље неколико месеци, али лепо изгледа, налази су му одлични, а стање закомпликовано. Он већ има проширену малигну болест! С друге стране, бележимо и случајеве да смо откривали туморе у почетној фази када је могућа операција и хемиотерапија, самим тим и излечење. Пушачки стаж доводи до појаве хроничне опструктивне болести плућа, која изазива “пропадање сруктуре плућа”, емфизем и неминовно смањење плућне функције, а код најтежих случајева респираторну инсуфицијенцију, која води у сталну потребу за терапију кисеоником. Такви пацијенти долазе на редовне контроле код пулмолога, што је случај и код наших пацијената – честе посете АТД-у и хоспитализације. Добра страна тих честих контрола је то да се ради чешће и рентгенограм плућа, те се могу открити и почетни тумори плућа, што је добро за дијагностику и терапију. Али, увек постоји али! Код таквих пацијената који имају висок степен оштећења дисајне функције, чак и када је малигни тумор плућа операбилан, није могуће приступити таквом начину лечења, јер њихов “капацитет” плућа је толико низак да се код њих не могу применити радикалне операције, то јест, одстрањење тумора са делом плућа или чак једим плућним крилом – прича др Тадић.

Никада није касно за престанак пушења. Већ у првим сатима без дувана, организам почиње да се опоравља. Ниво угљен–моноксида у крви већ 12 сати по прекиду пушења, враћа се у нормалу, а од две до 12 недеља без цигарета циркулација и функција плућа се побољшавају. Десет година касније смањује се ризик од рака плућа на приближно половину, а такође смањује се и ризик од карцинома уста, грла, једњака, мокраћне бешике, грлића материце и панкреаса

Како би се указало на размере епидемије употребе дувана и на опасност од превентибилних смрти и болести којима он доприноси, Светска здравствена организација је 1988. године прогласила 31. мај Светским даном без дувана.

 

Када се без одлагања треба јавити лекару?

Први симптом због којег без одлагања треба посетити лекара је кашаљ дужи од три недеље. Искашљавање крви је веома озбиљан симптом, а бол у грудима говори да је тумор толико нарастао да је захватио плућну марамицу. Осим дувана, фактори ризика за настанак карцинома плућа је и дуготрајан и константан стрес, генетика, аерозагађење …

 

У цигаретама и радиоактивне материје

Пушачи данас имају већи ризик за рак плућа него пушачи пре 50 година, што се објашњава променама у дизајну и саставу цигарета. Дувански дим има око 4.000 отровних састојака. Осим честица никотина и катрана, пушачи у себе уносе бројне канцерогене и коканцерогене супстанце, чак и радиоактивни полонијум 210, радијум, арсен, никл …

 

Шта се догађа у телу по престанку пушења?

– 20 минута након престанка пушења крвни притисак пада и пулс се смањује.

– 12 сати после прекида пушења, ниво угљен-моноксида у крви пада на нормалу.

– После 2-12 недеља без пушења, циркулација се побољшава и функција плућа се побољшава.

– Након 1-9 месеци без пушења, кашаљ и отежано дисање се смањују.

– После једне године без цигарета ризик од коронарне болести се приближно упола смањио.

– Десет година без цигарета смањује ризик од рака плућа на приближно половину, а такође се смањује и ризик од рака уста, грла, једњака, мокраћне бешике, грлића материце и панкреаса.

– Након 15 година без пушења ризик од коронарне болести је исти као код непушача

Најбоља превенција свих обољења изазваних пушењем цигарета је да се смањи број потенцијалних пушача.То се постиже едукативним програмима са школском децом, позитивним утицајем породице и рад примарне здравствене заштите. Тим активностима може се утицати да млади никада не постану пушачи или бар да се одложи почетак конзумације или да се што пре прекине пушење цигарета (чим се задовољи адолесцентска жеља).

ПУШЕЊЕ или здравље одлучите сами!