Katalin Karikó – биохемичарка која стоји иза mRNK Cоvid вакцине

Истраживачи широм света све отвореније говоре да ће она врло вероватно бити добитница следеће Нобелове награде. Родила се у мађарском граду Солноку на реци Тиси, а студирала у Сегедину, где је и сазнала за постојање mRNK које ће обележити њен живот.

Карико (66) је провела више деценија у истраживању терапеутских могућности mRNK. Кроз падове и успоне, губитак посла, болест, сумњу, промену континента на ком живи и ради, Карико је остала доследна свом убеђењу- да mRNK може бити употребљена за нешто заиста револуционарно у медицини. Данас, њен рад је основа Kовид-19 вакцине.

Током 1985. Карико се са мужем и двогодишњим ћерком сели У Филаделфију (САД). Већи део каријере провела на Универзитету у Пенсилванији, где је годинама без успеха покушавала да добије подршку за своја истраживања терапија и вакцина заснованих на молекулу mRNK. Њене идеје су сматране превише радикалним и великим финансијским ризиком. 1995. губи своју досадашњу позицију на Универзитету у Пенсилванији, иако остаје у установи. У исто време јој је дијагностикован канцер.
-Већина људи у таквим моментима једноставно све напусте, сувише је тешко. Размишљала сам да одем на неко друго место и бавим се нечим другим. Мислила сам да је проблем у мени, да нисам довољно добра и довољно паметна, изјавила је за Stat.
Али је остала.

Крајем деведесетих, у универзитетској копирници упознала је имунолога Дру Вајсмана (Drew Weissman) који ће јој дати подршку и са њом наставити истраживања.
Пут Каталин Карико, а којим су ишле Фајзер-Бионтек, Модерна, али и друге компаније, као агенс користи mRNK. Да би превариле имуни систем, mRNK вакцине уопште не садрже некакав вирус или други патоген, ослабљен или неослабљен, већ пресрећу гласнике у ћелији подстичући их да реагују на заразу, иако заразе нема. Ове вакцине у тело уносе само један mRNK ланац, чисту молекуларну информацију која садржи податке о само једном протеину (такозваном spike протеину) коронавируса. Молекул mRNK у тело улази спакован у капљицу масти, без икаквих адјуваната или опасних супстанци, рибозоми га читају и праве фамозни spike протеин, исто онако као што би се десило да је ћелију заиста напао вирус (ког нигде нема), да би тако покренули имуни одговор и подстакли тело да развија одговарајућа антитела.

У децембру 2020. Карико и Вајсман су примили прву дозу Pfizer/BioNTech вакцине. Карико је том приликом, за Nеw Yоrk Post изјавила да је задовољна оним што има, где живи и чиме се бави.
-Ништа се неће променити, рекла је тада.
Према Универзитету у Пансилванији, на ком Карико и даље ради, mRNK вакцине које су тренутно на клиничком испитивању укључују вакцине против ХИВ, херпеса и Зика вируса. Упитана да ли је време за славље, изјавила је:
-Када се патња оконча и ово грозно време прође и када, надамо се већ овог лета, заборавимо и на вирус и на вакцине. Тада ћу заиста славити.

Милиони живота који ће помоћу вакцине бити спасени, а које би Ковид-19 однео, заправо су само почетак. Будуће вакцине засноване на mRNK моћи ће да решавају многе друге изазове – на пример, рак – јер су ефикасне, безбедне, прецизне и поврх свега, брзе. И када следећи пут заустите да кажете како сте забринути за безбедност нових вакцина јер су направљене само за годину дана, сетите се Каталин Карико – она је управо томе, да то буде могуће извести за годину дана, посветила читав живот.