ИСКОРИСТИМО ШАНСУ КОЈУ НУДИ ВАКЦИНАЦИЈА

У Србији је, закључно са 30. мартом 2021. године, од COVID-19 оболело 595,489 људи од којих је 5,270 изгубило животну битку. Од почетка масовне имунизације бројке показују да је  укупно 2,380,000 становника у нашој земљи обухваћено вакцинацијом: прву дозу је примило 1,412,000, а ревакцинисаних је скоро милион. За то време, у Шапцу се одазвало укупно 33,408 грађана од којих је 14,152 примило и другу дозу вакцине.

ИСКОРИСТИМО ШАНСУ КОЈУ НУДИ ВАКЦИНАЦИЈА

 • Вакцине су ефикасне!

Истраживања су показала да вакцине против COVID-19 пружају висок степен заштите!

 • Вакцине су безбедне

Све вакцине против COVID-19 које се примењују у Републици Србији су прошле најстрожа испитивања у  Агенцији за лекове и медицинска средства. У свету је до 8 марта вакцинисано 312 милиона људи!

 • COVID-19 се не може добити путем вакцине!

Ни једна од вакцина против COVID-19 не садржи жив вирус, не можете бити позитивни на PCR или антигенском тесту због вакцинације!

 • Заштитите себе!

Ризик од тешке болести расте са годинама и виши је уколико већ болујете од других болести (повишен крвни притисак, шећерна болест). Вакцине против COVID-19 смањују ризик од обољевања и смањују ризик од тешких облика болести!

 • Заштитите друге!

Вакцина против COVID-19 вас може заштити од болести и на тај начин смањити ризик да ви заразите друге.

 • Вакцине су бесплатне!
 • Примићете две дозе вакцине

За највиши степен заштите су потребне две дозе вакцине, у зависности од произвођача друга доза се даје после 3 или 12 недеља.

 • Особе из ризичних група ће бити прве позване за вакцинацију
 • Нежењене реакције нису препрека да примите другу дозу вакцине осим ако ваш лекар не каже другачије!

Најчешће нежељене реакције су бол на месту примене, црвенило и повишена температура. Уколико су израженије после 24 сата или дуже трају консултујте се са својим лекаром!

 • Cве вакцине штите од тешких облика болести!

Ни једна вакцина не пружа потпуну заштиту од инфекције, дакле можете се разболети и ако сте вакцинисани, али све штите од тешких облика болести. Ако и добијете COVID19 после комплетне вакцинације очекује се лакша клиничка слика.

Имајте у виду да су за заштиту потребне две дозе вакцине, и да после друге дозе мора проћи одређено време до развоја имунитета. Тај временски период је различит у зависности од типа вакцине (Pfizer7-10 дана од друге дозе, AstraZeneca3-4 недеље од прве дозе, Sinopharm три недеље од друге дозе).

 • Да ли је потребно да се вакцинишем ако сам преболео COVID-19?

Расположиви подаци сугеришу да после прележане болести постоји солидан имунитет чије трајање зависи од тежине клиничке слике. Из искуства са сезонским коронавирусима и за сада потврђених случајева реинфекције  се наслућује да имунитет са временом слаби.

Можете се вакцинисати месец дана након завршетка лечења COVID-19, дакле када оздравите.

Придржавајте се мера заштите и након вакцинације, носите маску, избегавајте контакте док се епидемија не заврши!

Претходна година је била тешка за све нас, сада имамо могућност да зауставимо COVID-19 и сачувамо животе! Вакцинишите се!