Лекари специјалисти – есенцијално ткиво установе

Пут до стицања престижног звања специјалисте из одређене области медицине није лак. До тог  потребног и жељеног стручног усавршавање здравствених радника, долази се кроз континуирану и строго прописану процедуру – на основу норматива, пројектованих потреба служби у складу са планом  стручног усавршавања и одобрењем директора. План доноси Стручни савет установе у текућој за наредну годину и неопходно је да прође верификацију Управног одбора. Потом, Завод за јавно здрaвље Шабац даје мишљење о усвојеном плану. Министарство здравља закључује процес давањем своје сагласности  и у ту сврху два пута годишње расписује јавне позиве за доделу специјализација у априлу и новембру,  кад се одобравају и уже специјализације.

Наравно, поменуте процедуре су услов без којег се не може, а потом следе године напорног рада и учења, путовања и неретко – одвојеност од уже породице  током усавршавања и школовања у некој од референтних институција и на матичном факултету.

Лекари Опште болнице Шабац у последње три и по године лакше долазе до жељених специјализација. У том периoду, од кад установом руководи нови тим, додељено је укупно двадесет и пет специјализација,  од којих је осамнаест активно, а седам у завршној фази процедуре.

У истом периoду,  додељено је и седам супспецијализација које су у току. Од наших лекара специјалиста, њих троје се уже усавршавају се из области кардиологије,  по једно из гастроентерологије, епидемиологије, лапароскопске хирургије и клиничке трансфузиологије.

Од осамнаест специјализација које су у току, на стручном усавршавању из области: интерне медицине су петоро младих лекара од који двоје за потребе пнеумофтизиологије, троје из неурологије и оториноларингологије,  по двоје из опште хирургије и гинекологије и по једно из педијатрије, офталмологије и физикалне медицине.

У актуелном,  априлском року, Министарство здраваља донеће одлуку о још седам захтеваних специјализација: две из области анестезије, по једна из педијатрије, инфектологије, интерне медицине, офтамологије и микробиологије.

По успешном окончању школовања и повратка у редован рад нових стручно оспособљених специјалиста и супспецијалиста,  шабачко здравство биће обезбеђено за лечење и негу дуги низ година у домену здравствених услуга које пружа наша установа.