Медицинска помоћ доступна свима у Општој болници (видео)

Општа болница „Лаза К. Лазаревић“, у ковид систему је од јула прошле године када је наступила и потпуна реорганизација рада појединих служби. Подељена на црвену, сиву и зелену зону, новонасталој ситуацији прилагођавали су се и запослени и пацијенти. За то време, збринуто је више од 2.000 пацијената позитивних на корону.

Докторка Славица Ђурић, координатор Службе ургентног пријема наводи да истовремено са лечењем ових пацијената, болница збрињава и хитна стања, трауме и повреде, хроничне болеснике, дечје болести, а ту су још и труднице и породилиште. Све ово захтевало је и ангажовање додатног кадра и додатне опреме. У прилогу ТВ КЦНЗ, др Славица Ђурић појаснила је како болница функционише у условима короне.

– Сви пацијенти који немају корону, било да су упућени из амбуланте или из хитне помоћи, долазе у Службу ургентног пријема која се налази у хируршком блоку у склопу зелене зоне. Зелена зона је подељена на хируршки и на интернистички део. При доласку, пацијентима се мери температура, сатурација кисеоника у крви, мери се фреквенца, уколико је потребно и тензија, и на основу тога пацијенти се, или задржавају и збрињавају или се шаљу у сиву зону где се збрињавају суспектни пацијенти – објашњава др Ђурић.

Сива зона обухвата мини блок болнице и просторије физикалне медицине. За ове пацијенте најпре се ради антигенски тест, рендгенски снимак плућа, комплетна дијагностика и преглед, при чему се даље у консултацији са инфектологом одлучује, уколико је потребан пријем за такве пацијенте, да ли ће бити примљени у зелену или у црвену зону. Суспектни пацијенти у зеленој зони смештају се на одељење у посебне просторије изолације где се даље врши надзор над њима од 24 до 48 сати.

– Ради им се PCR тест и на основу тога се поново опредељује да ли ће бити задржани у зеленој зони или ће бити пребачени у црвену зону. Сви пацијенти, уколико осете било какве симптоме, било да је у питању повишена температура, болови у мишићима, малаксалост, кашаљ, болови у грудима, дијареја, болови у трбуху, најпре треба да се јаве у Ковид амбуланту Дома здравља. Тамо ће бити прегледани. Уколико је потребно, биће им урађен рендгенски снимак плућа. Ако су у питању лакши случајеви, пацијенти се враћају кући са прописаном терапијом. Код средње тешких случајева, они се упућују у пријемно-тријажну амбуланту нашег инфективног одељења у болници – каже др Ђурић.

Црвена зона Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” обухвата две зграде: зграду неурологије у којој се налази респираторна јединица у којој су смештени најтежи пацијенти и зграда интерног одељења. Упркос великим притисцима због ковида, онколошки диспанзер није престајао са радом, а пацијенти се упућују и на Институт за онкологију и радиологију, Клинички центар и друге установе које су ван ковид система. Ради и хируршки блок, али са нешто смањеним капацитетом. Недељно се обави и до 30 операција.

– Операциони блок функционише несметано, раде се све хитне хируршке операције, ортопедске операције, трауме, раде се порођаји. Што се тиче хируршких операција које нису хитне, раде се и оне, али у мањем броју што зависи од капацитета на одељењу и од људских ресурса. Сви пацијенти ће бити збринути, свима ће бити пружена комплетна и адекватна помоћ. Ја молим за стрпљење уколико није могуће одмах урадити нешто. Такође молим пацијенте да буду одговорни због целе ове ситуације у којој се налазимо, јер се и ми прилагођавамо овим условима пандемије исто као и они – истиче др Славица Ђурић.