Медицинске сестре и техничари прославили Свету Петку

У Клубу Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, данас је обележена слава медицинских сестара Света Петка. Домаћини ове године били су Служба операционог блока и Служба патолошко–анатомске дијагностике из Опште болнице, као и Служба кућног лечења и здравствене неге из Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац.

Како је истакла виша медицинска сестра Светлана Селенић, главна сестра Службе операционог блока, медицинске сестре и техничари у Шапцу већ 26 година без прекида обележавају своју славу Света Петка. Традиција није прекидана ни током Ковида 19, када је слава обележена скромно и у складу са епидемиолошком ситуацијом.

– И ове године Свету Петку заједнички славе болница и Дом здравља, а управо је ово заједништво наше две установе уједињене еснафском светитељком заштитницом, основна порука наше струке. Колико су јединство и међусобна солидарност важни видели смо у протеклом периоду када смо се сви борили на истој страни. Није било важно ко у којој служби ради, сви смо били једно како би што више живота било спашено. Искористила бих прилику да се захвалим свим сестрама и техничарима, али и нашим суграђанима на подршци и разумевању које су показали у протеклом периоду – рекла је Светлана Селенић.

Након литургије у болничкој капели Свети Козма и Дамјан, ломљен је славски колач, а овом свечаном чину поред домаћина славе, присуствовали су и директор болнице др Слободан Поповић, директорка Дома здравља др Јасмина Станковић, главне сестре болнице и Дома здравља Данијела Ђурашковић и Драгана Симеуновић.

– У тешко време, надам се одлазеће, пандемије, здравствени радници изнели су велики терет, а стуб читавог посла, односно лечења и бриге о пацијентима изнели су управо медицинске сестре и техничари. У Општој болници у Шапцу више од половине запослених је овај кадар, онда замислите колика је то сила и војска која је одрадила никада тежи посао. Зато изражавам огромну захвалност за све што су урадили и што су изнели толику жртву одговорно и посвећено. Била је привилегија, а и сада је, радити са таквим људима који не штеде себе да би помогли другима – нагласио је др Слободан Поповић, директор шабачке болнице.

Уз бројне истакнуте званице, обележавању еснафске славе присуствовали су Радивоје Мићић, председник Управног одбора болнице, као и градско руководство на челу са др Александром Пајићем, градоначелником Шапца и Немањом Пајићем, председником Скупштине града Шапца.

Наредне године домаћини славе биће Служба неурологије из Опште болнице и Служба поливалентне патронаже из Дома здравља.