Изведена неинвазивна операција тумора надбубрежне жлезде

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, данас је први пут изведена лапараскопска операција тумора надбубрежне жлезде. У присуству ендокриног хирурга др Милана Грујића, ову процедуру спровео је клинички асистент др Бранислав Ровчанин са Клинике за ендокрину хирургију Клиничког центра Србије (КЦС) у Београду. План је да у наредном периоду ова хируршка неинвазивна процедура у шабачкој болници постане редовна, што ће бити од великог значаја за пацијенте који неће морати да путују у Београд, већ ће у свом граду обавити такву операцију.

Сарадња шабачких лекара са др Браниславом Ровчанином траје већ пет година, а увођење лапараскопске операције надбубрежне жлезде требало је да буде реализовано још пре две године, али је пандемија Ковида 19 то одложила. Како је др Ровчанин истакао, реч је о савременој и софистицираној врсти хирургије која се годинама примењује у КЦС и представља најбољу методу избора за лечење тумора надбубрежне жлезде.

– У односу на класичну операцију, ова процедура је комотнија за пацијента, губитак крви је минималан, опоравак је бржи, постоперативни бол је мањи, скраћено је време хоспитализације. Ради се кроз четири радна порта величине један центиметар, без отварања трбушне дупље. Већ сутрадан, пацијент је способан за обављање активности, за унос хране, за кретање, а ако постоперативни ток иде добро, већ после два дана иде кући. Ова операција се у светским центрима ради само на универзитетским клиникама, а њеним увођењем у шабачку болницу, биће подигнут квалитет. Имајући у виду да ви имате ендокриног хирурга др Милана Грујића који је код нас у КЦС прошао едукацију, имаћете један савремени вид лечења који је раван лечењу и у Београду. Увођење ове процедуре за др Грујића неће бити ништа ново, зато што он већ ради лапараскопију и зато не сумњам да ће он убрзо потпуно самостално извршавати ову процедуру – нагласио је др Бранислав Ровчанин.

У Шапцу ће се и у наредном периоду наставити операција надбубрежне жлезде лапараскопски. У почетку ће др Милану Грујићу помагати др Ровчанин, а убрзо, ову операцију обављаће наш ендокрини хирург.

– Овом врстом хирургије се и у Београду бави мали број људи, а др Ровчанин је један од њих. Иако млад по годинама, он је већ доктор наука и асистент. Мени је несебично помагао и мислим да не бих успео да урадим близу 200 операција штитасте жлезде да није било помоћи др Бранислава Ровчанина. Заиста је привилегија што је овде – рекао је др Милан Грујић.

 

ТУМОРИ НАДБУБРЕГА ПОДМУКЛА БОЛЕСТ

Тумори надбубрега су много чешћи него што ми мислимо и знамо. Има некарактеристичне симптоме, односно симптоми не упућују на обољења надбубрега, већ то може бити и повишен крвни притисак, поремећај регулације шећера у крви, ретко када постоји осећај бола или присуства неке масе у трбуху. Овакви некарактеристични симптоми се утапају у нека од најчешћих људских обољења, па је зато непрепозната и најчешће се открива у стадијуму када је болест већ одмакла. Током Ковида 19 имали смо јако велики број новооткривених случајева пошто је снимањем плућа случајно примећено увећање надбубрежне жлезде. Иначе, не могу се сви људи са тумором надбубрега оперисати лапароскопски. Овом методом може да се реши између 85 до 90 одсто случајева – каже др Бранислав Ровчанин.