Међународни дан бабица

Међународни дан бабица се сваке године, широм света, обележава 5. маја. 2021. године тема је „Пратите податке-инвестирајте у бабице“, односно, исказана је потреба улагања у виши квалитет услова под којим бабице раде, као и улагање у бољу негу мајки, новорођенчади, деце и адолесцената.

Бабице постоје одувек, дуго колико и порођаји. Током праисторије, старог Египта,  Грчке и Рима, до данашњих дана, знање се преносило са колена на колено или са професора на ученике. Ово је једна од најстаријих професија која је од почетка људске врсте смањивала претерминске порођаје, компликације током порођаја, повећавала стопу преживљавања жена и деце и омогућавала сигурнији почетак живота новорођеним бебама. У античка времена, позив бабице је био резервисан искључиво за женски пол. Разлог томе је то што су тада бабице могле бити само особе које су се бар један пут порађале, што је аутоматски искључивало мушкарце. И данас су бабице углавном жене, мада је све већи број мушкараца који се школују за ово занимање.

Само име преведено са енглеског језика значи „са женом“, односно особа која је уз жену током целе трудноће и порођаја.
Добро обучена бабица може да открије евентуалне компликације током трудноће или порођаја, да пружи пренаталну негу, помогне у планирању породице, тестирањима и да даје савете у вези са полно преносивим болестима. Наравно, ту је асистенција током порођаја, нега након порођаја и подршка дојењу, као и подизање самопоуздања младих родитеља.

Светска здравствена организација (WHO) је препознала значај бабица у повећаној стопи преживљавања новорођенчади и стимулацији природних порођаја. Такође, WHO има за циљ да се повећа број обучених бабица на светском нивоу, како би била пружена нега трудницама и деци у свим деловима планете.

Сама идеја о дану бабице потиче из 1987.  када је 5. мај први пут прослављен, са циљем да се скрене пажња јавности на значај професије. У Србији се обележава од 2009. године
С обзиром на пандемију Covid- 19, овогодишњи дан бабица ће бити обележен виртуалним конференцијама, онлајн презентацијама и предавањима стручњака.
На Светски дан бабица славимо професију, делимо приче и захваљујемо им и на професионалном и на личном нивоу.

„У свим културама, бабице имају место чувара врата живота. То су особе које се носе са најјачим људским емоцијама: љубављу, страхом, надом, чежњом, тријумфом. Тај позив је заиста јединствен“- дефиниција је ове одговорне и племените професије  коју је поставила Шила Кицингер (Sheila Kitzinger), светски познат антрополог и активиста.