Поводом међународног дана: бабица – један од најлепших и најодговорнијих позива

Неописив је осећај бити бабица. Помоћи да се донесе нови живот на овај свет, по мени, најхуманија је и најлепша професија која постоји. Са осмехом долазимо на посао, и са осмехом примамо сваку трудницу у ово породилиште не бисмо ли им олакшали боравак у болници, као и сам процес порођаја – каже Снежана Гладовић, бабица на Одељењу гинекологије Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“.

Саговорници шабачке ТВ Ас који су у нашој установи снимили прилог поводом Светског дана бабица, истичу да је улога бабице и лепа и хумана, а истовремено и веома захтевна и стресна. Оне су у животима мајки присутне до порођаја, али и након што на свет дође беба. Како је Снежана Гладовић нагласила, сваки дан у породилишту ново је искуство, и потребно је много година рада уз старије колегинице, како би се једна бабица осамосталила.

Докторка Јулијана Томић Јаношевић, гинеколог акушер у шабачкој болници честитајући бабицама међународни датум посвећен овој професији, истакла је да су бабице вредне, пожртвоване, и да је све у њиховим рукама, и пре, али и након порођаја. Прошле године у шабачкој болници рођено је 965 беба, а у прва четири месеца ове обављено је 344 порођаја. Радује, како је др Томић Јаношевић навела, што у Шапцу све више жена рађа треће, четврто, па и пето дете. А изразила је жељу да и прворотки буде још више.