На “физикалну” стигла два савремена апарата

Служба за физикалну медицину и рехабилитацију Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу, добила је два савремена апарата и то за магнетотерапију и комбиновани апарат за електротерапију, чиме су отворени сви терапијски капацитети у овој служби.

Како је истакла др Мирјана Дурутовић–Мозетић, начелница службе, ово ће значајно подићи квалитет рада посебно када је реч о електротерапији, с обзиром на то да због дотрајалости опреме до скоро нису могли да реализују терапију за парализе периферних нерава. Што се опреме тиче, како начелница наглашава, ова служба сада има све што јој је потребно за стандардну физикалну терапију деце и одраслих.

– Одрасли пацијенти којима је на прегледу физијатра прописана физикална терапија без електротерапије (кинези, радна, термо, фото, механо) почињу одмах са рехабилитацијом, без чекања и заказивања. Електротерапија и кинезитерапија за бебе се заказују, због специфичности услуга. Оптимизовали смо начин заказивања, те је повећан број термина и скраћено време чекања. Отворен је и постојећи део електротерапије у издвојеном простору Службе на другом спрату Хируршког блока. Као што тријажирамо за прегледе, тако тријажирамо и за терапије. Поред овога, на терапију деца никада не чекају. Терапију брзо добију и пацијенти са различитим повредама као што су преломи, повреде меких ткива, уганућа … Приоритет у заказивању имају и пацијенти на боловању, као и неке акутно настале парализе периферних нерава. Једино хронични пацијенти чекају дуже. Сада ће време чекања на терапију бити краће и у томе је, између осталог, значај ова два апарата – каже др Дурутовић–Мозетић.

Пандемија Ковида 19 изменила је начин функционисања Службе за физикалну медицину и рехабилитацију. У једном периоду рад у овој служби био је у потпуности обустављен, потом су омогућени само прегледи, а онда само терапије, али у смањеном обиму пошто су терапеути и лекари били ангажовани на другим пунктовима, укључујући и ковид зону. Иако се ова служба сада враћа на начин функционисања од пре пандемије, много тога се изменило у односу на време пре марта 2020. године.

– Смањен је број терапеута и то због природног одлива. А од лекара радимо само колегиница др Весна Петровић и ја. Кроз амбуланту и консултације, односно рану рехабилитацију на свим одељењима болнице, највише на ортопедији, месечно се обави скоро хиљаду прегледа. Радимо и неуроразвојну физијатрију, прегледе предшколске и школске деце за све индикације. Осим хроничних болесника који често морају да чекају на терапију, заказују се и вежбе за бебе и то само из разлога што имамо ограничен број терапеута који могу да пруже услугу – објашњава др Дурутовић – Мозетић.

Третман и за електротерапију и за магнетотерапију траје и до сат времена. Александар Бучин, главни техничар Службе за физикалну медицину и рехабилитацију, каже да на електротерапију у највећем броју случајева долазе пацијенти са парализом лица, а стимулација се ради и након операција колена, затим код парализа као последица повреда, дискус херније …

– У зависности од стања пацијента, они често већ након првог третмана електротерапијом могу да осете побољшање. Други апарат који смо добили је за магнетотерапију и он се највише користи за преломе, јер убрзава зарастање. Поред разних траума, магнетотерапија се примењује и код неуролошких стања, у реуматологији и слично. Оно што је важно, магнетотерапија је процедура која може да се примењује и ако пацијент има метал у телу, односно неки ортопедски шраф или плочу. Док није стигао овај апарат, радили смо на старом преко 30 година који се често кварио – каже Александар Бучин.