Наставак усавршавања шабачких лекара из ендокрине хирургије

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу данас је изведена операција тумора левог надбубрега код пацијенткиње којој је дијагностикован Конов синдром. Реч је о реткој патологији, а која се по први пут решава у нашој установи. У присуству ендокриног хирурга др Милана Грујића операцију је лапароскопски извео клинички асистент др Бранислав Ровчанин са Клинике за ендокрину хирургију Клиничког центра Србије (КЦС) у Београду у склопу едукације шабачких лекара за ендокрину хирургију. Иначе, са овим стручњаком наша установа сарађује већ шест година.

Како је др Ровчанин појаснио, у Београду на клиници у којој је запослен годишње има свега неколико случајева са Коновим синдромом, а то што је у шабачкој болници сада изведена операција код пацијента са овом релативно ретком дијагнозом, од велике је важности за овдашње лекаре.

Асистент др Бранислав Ровчанин

– Тумор функционалног надбубрега изазивао је висок притисак пацијенткињи и био је величине око четири центиметра. Операција је изведена лапароскопски, што је процедура комотнија за пацијента, губитак крви је минималан, опоравак бржи, смањена је могућност постоперативних компликација, а боравак у болници краћи – рекао је др Бранислав Ровчанин и похвалио техничке услове за рад у операционој сали шабачке болнице.

Доктор Слободан Поповић, директор наше установе на састанку са др Браниславим Ровчанином, захвалио се овом стручњаку на досадашњој сарадњи, јер су уз његову помоћ до сада оспособљени шабачки хирурзи да самостално изводе операције штитасте и параштитасте жлезде.

– Настављамо са увођењем нових процедура и са едуковањем наших лекара. За овакву хируршку неинвазивну интервенцију наши пацијенти неће више морати да иду у Београд, већ ће у свом граду имати могућност да се лече на најсавременији начин. Несебична помоћ асистента др Ровчанина у едукацији наших хирурга одразиће се на то да шабачка болница значајно подигне квалитет здравствене услуге за своје пацијенте. Мислим да у последње две, три деценије у нашу установу није долазио оволико велики број консултаната. Унапредили смо услове рада нашим лекарима који сада имају простора и опреме за усавршавање, због чега се процедуре које до пре неколико година нису рађене у шабачкој болници сада раде готово рутински – истакао је др Слободан Поповић.