Заједничким снагама у скраћење листе чекања на операције кука и колена

Станка Јеротић (66) из Љубовије дуже од четири године чекала је операцију колена на Институту за ортопедију „Бањица“ у Београду. Захваљујући програму Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), добила је позив да здравствени проблем реши у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу. Операцију су извели шабачки ортопеди под надзором асистента др Бранислава Кривокапића из Института „Бањица“, иначе стручног консултанта наше установе.

– Болови су били неиздрживи, нисам могла да ходам. Стигао ми је позив да ако хоћу што пре да се оперишем, да могу у Шапцу. Није ми било битно где, само да то решим. Чекала сам на операцију дуже од четири године и ко зна када бих у Београду стигла на ред. Сада се осећам одлично, болова скоро више нема, могу да станем на своје ноге. Презадовољна сам лекарима и особљем на ортопедији у шабачкој болници – каже Станка Јеротић која је јуче добила отпусну листу.

Како би се скратиле листе чекања за операције кука и колена на Институту за ортопедију „Бањица“, у договору са РФЗО и Министарством здравља, а уз сагласност пацијента, од 1. јуна све здравствене установе у којима се раде ортопедске интервенције почеле су да преузимају оболеле и у најкраћем року обављају ове операције. У шабачкој болници за протекла три месеца урађено је 11 операција кука и колена, а до краја године очекује се да још 12 пацијената са јединствене листе чекања реши свој здравствени проблем.

– Операције уградње протеза кука и колена почели смо да радимо 19. јуна, изводе их ортопеди из наше установе. У овоме имамо значајну помоћ асистента др Бранислава Кривокапића са „Бањице“ нарочито у области уградње протеза колена, где нам долазе и веома компликовани случајеви. На овај начин др Кривокапић нам помаже у подизању квалитета рада, а уједно и обучава наше ортопеде. Упоредо са операцијама са јединствене листе чекања, радимо и операције са наше листе. На уградњу протезе колена на нашој листи је тренутно 69, а кука 162 пацијента. Дужина чекања је од шест месеци до годину дана. Настојимо да у наредном периоду ово буде још краће – рекао је др Слободан Поповић, директор шабачке болнице.

Шабачки ортопеди у друштву др Бранислава Кривокапића (други с лева)