Навике у исхрани стичу се у најранијем узрасту

Родитељи морају да буду свесни да деца опонашају одрасле у свему, па и у начину исхране. Ако дете одраста у породици где се не једе и не спрема, на пример грашак, тешко да ће у каснијем периоду живота пожелети да проба тај укус. Уколико немате навику да уз сваки оброк послужите салату и једете је, неће имати ни ваше дете – кажу нутриционисткиње–дијететичари у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу поводом Дечије недеље, али и Месеца правилне исхране.

– Док су мали најлакше им је усадити да храна представља живот. Превелики број наше деце и младих не храни се у складу са својим нутритивним потребама. То шкоди свима нама. Зато би требало на време да им се уведу здраве и разноврсне намирнице у исхрану, а посебно да науче да не прескачу оброке. У овоме може да помогне дечији ентузијазам, укључите их у све фазе исхране, од куповине, чувања намирница, до припреме јела – предлаже Маријана Ивановић.

Брза храна, лиснато тесто и други производи из пекаре, грицкалице, слаткиши, газирана пића, нередовни оброци и физичка неактивност, доминирају у свакодневном животу и деце и одраслих. То код деце доводи до појаве гојазности, дијабетеса, високог крвног притиска, до повећања масноћа у крви, деформитета кичме и низа других болести које су могле бити спречене правилном исхраном. Многима је најлакше да детету дају новац за ужину у школи, иако постоји здравије и исплативије решење.

– Свесни смо да су школе окружене разним ресторанима брзе хране, деца купују за ужину то што им се нуди и ми ту као појединци не можемо ништа. Са друге стране имамо родитеље који и те како могу да утичу на свест своје деце од малих ногу. За припрему оброка које би дете понело у школу потребно је само мало организације, а корист је немерљива и финансијски, а посебно за здравље. Мислим да је много јефтиније направити проју за целу породицу или направити здрав сендвич, него купити хамбургер или нешто у пекари – каже Александра Даниловић.

Поводом Дечје недеље, наше нутриционисткиње су одржале предавање у средњој Економској школи „Стана Милановић“ у Шапцу на којем су ученицима говориле о важности правилне исхране.

ПРАВИЛНА ИСХРАНА ДЕЦЕ

Доручак – не прескакати!

– Треба да садржи житарице од целог зрна (интегрални хлеб, каша коју сами направите, а не индустријски произведена). Палента или проја су такође добар избор;

– Треба да садржи и протеине (млеко и млечни производи, јаја у сваком облику, риба);

– Доручак може да буде обогаћен салатом која је извор влакана.

Ручак је оброк који се једе „на кашику“

– Супице или разне чорбице са поврћем, парче меса печено или гриловано или риба и салата;

– За ручак може и било које барено или динстано поврће, грашак, боранија, спанаћ у комбинацији са печеним или куваним месом. Наравно и пасуљ као наше традиционално јело.

Вечера треба да буде мало лакши оброк, а идеално време за вечеру је 2-3 сата пре одласка на спавање.

– Може бити парче интегралног хлеба, туњевина и салата или јаја барена или омлет са поврћем;

– Гриловано поврће у комбинацији са младим сиром је добра опција за лагану вечеру.

Ужина је веома битна, јер пружа осећај ситости између два главна оброка.

– За ужину може да буде било које воће, кисело млеко, грчки јогурт са воћем, овсене плочице, орашасто воће, црна чоколада са већим садржајем какаа, воћни мафин…

ШТА ДЕТЕ МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ У ШКОЛУ?

– Проју, домаћу питу, тортиљу пуњену са туњевином или поврћем и нискомасним сирним намазом, сендвич са свежом салатом, мафине од интегралног брашна, са поврћем, сиром или месом …

– Оброк увек можете припремити увече за наредни дан.