ОБ Шабац- извештај о актуелном стању

Општа болница Шабац, у овом делу епидемије првог таласа, проглашена је од стране Републичког кризног штаба за ковид болницу.  Хоспитализовано је било укупно 808 пацијената од првог случаја ковид позитивног пацијента 16. јуна, а у пријемно-тријажној амбуланти Службе за инфективне болести прегледано је 2529 пацијената. Број излечених – отпуштених је 735, а тренутно је на лечењу 74 ковид позитивних пацијената. У друге установе на лечење пребачено је 52 пацијената.

Евидентан је тренд смањењa броја пријема у болницу и броја прегледа у пријемно-тријажној амбуланти у Служби за инфективне болести. Епидемиолошка ситуација се стабилизује и смирује, па је у плану повећање капацитета ‘зелене’ нековид зоне. Тренутно се у нашој установи збрињавају хитни случајеви и животно угрожени пацијенти. Уколико епидемиолошка ситуација и даље буде овако стабилна и мирна у септембру ће кренути са радом амбулантно-поликлинички део за прве и контролне специјалистичке прегледе. Службе гинекологије са акушерством и педијатрија већ раде у пуном капацитету.

Сви онколошки пацијенти се збрињавају по устаљеној шеми која је функционисала и у претходном периоду: путем прегледа у онколошком диспанзеру и преко онколошких конзилијума, па све до дефинитивног збрињавања у Институту за радиологију и онкологију Србије или неке од других установа терцијaрног нивоа.

И даље апелујемо да се сви грађани одговорно и дисциплиновано понашају уз поштовање прописаних противепидемиолошких мера (ношење заштитне маске за лице, одржавање одговарајуће физичке дистанце и редовно прање и дезинфиковање руку), како би заштитили себе и друге.