Обука за рад на апарату за континуирану замену бубрежне функције

У Служби за анестезију са реанимацијом Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу одржана је обука запослених за рад на апарату који омогућава континуирану замену бубрежне функције. Апарат је намењен за критично оболеле пацијенте који се налазе у јединици интензивног лечења и који су након великих операција, сепсе или траума са обилним крварењем развили неку форму акутног бубрежног застоја.

Како је објаснила др Мирјана Поледица, анестезиолог–интензивиста, бубрези су у међузависном односу са свим осталим органима. Застој у раду бубрега утиче и на рад срца, васкуларни систем, на рад јетре, плућа и уколико се не коригује бубрежна дисфункција то може водити у мултиорганску дисфункцију. Зато је терапија акутне бубрежне лезије кључна.

– Акутна бубрежна лезија (АКИ) је веома честа у јединицама интензивног лечења. Најчешће се јавља у сепси, код кардиохируршких и великих абдоминалних операција, тешких форми акутног панкреатита, траума са великим крварењем, због токсичног дејства лекова и контраста за радиолошку дијагностику, као и у неким другим стањима. До сада смо ове пацијенте третирали интермитентном хемодијализом, а сада овим апаратом имамо могућност континуиране замене бубрежне функције током 24 и 72 сата, што пацијентима обезбеђује добру хемодинамску стабилност – рекла је др Мирјана Поледица.

Осим лекара и сестара из Службе за анестезију са реанимацијом, обуци су присуствовали и лекари служби нефрологије, трансфузије, патологије, педијатрије и болничке апотеке.