Одржани 44. „Лазини дани“

У организацији Српског лекарског друштва – Подружнице Шабац, у петак су одржани 44. „Лазини дани“, скуп који дуги низ година окупља лекаре, стоматологе и фармацеуте како би са колегама поделили своја искуства. Након двогодишње паузе због неповољне епидемиолошке ситуације изазване пандемијом Ковида 19, у шабачком хотелу „Слобода“ окупило се неколико десетина лекара из Шапца и околине да одслушају предавања истакнутих стручњака.

– Потрудили смо се да ове године наставимо традицију и да подсетимо наше сараднике и наше докторе да „Лазини дани“ трају и да са присутнима поделимо искуства из разних области медицине. Ове године све су теме актуелне из разлога што су патологије које се из дана у дан појављују, посебно везане за Ковид 19, врло тешке и драматичне, и потребан је контакт са колегама из других области да би што ревносније лечили своје пацијенте – рекла је прим. др Љиљана Станимировић, председница Српског лекарског друштва – Подружнице Шабац.

У име Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, присутне је поздравио директор др Слободан Поповић, нагласивши да је поносан што је рођен у граду у којем је рођен Лаза К. Лазаревић, засигурно један од највећих Срба, велики књижевник и велики лекар. Мало је људи за које се може рећи да су у више области учинили тако пуно, а Лаза К. Лазаревић један је од њих.

– Поносан сам што сам исте струке као др Лаза К. Лазревић и што сам део здравствене установе која носи име овог великог човека. Свега 11 година био је лекар, а у овој професији оставио је немерљив траг. Његова величина, таленат, преданост, радозналост и жеља за учењем и усавршавањем, допринели су да о њему са подједнаким дивљењем говоримо дуже од стотину година. Шапчани никада нису заборавили Лазу и шта је све учинио за нашу науку и културу – рекао је др Слободан Поповић.

Манифестацију „Лазини дани“ свечано је отворио др Александар Пајић, градоначелник Шапца који је нагласио да је Шабац као локална средина у којој је највиши циљ омогућити људима добар и квалитетан живот, свесна да је то немогуће остварити без лекара и целокупне здравствене професије. Оснивање ове манифестације пре више од 40 година, и племенита идеја неколико ентузијаста решених да у Шапцу заживи годишње окупљање стручњака Србије из различитих области медицине, догађај је од изузетног значаја за наш град, рекао је градоначелник.

– С обзиром на то да здравље наших суграђана у великој мери зависи од доброг здравственог система, наша држава и Град Шабац биће увек поуздани партнери на путу даљег унапређења тог система. Уз помоћ државе, наш град добиће нову болницу вредности преко 50 милиона евра чиме ће ниво здравствене заштите у Шапцу и околини бити подигнут на доста виши ниво. Град Шабац ће и у будуће подржавати манифестације које доприносе напредовању у струци и едукацији запослених. Кроз Лазине дане, лекарска струка има прилику да размени искуства, различита знања и допринесе здравственим систему, на начин на који је то чинио и Лаза К. Лазаревић, стручношћу и марљивошћу – рекао је др Александар Пајић.

Свечаном отварању 44. „Лазиних дана“ претходило је полагање венаца на споменик овом великану лекарске професије и аутору бисера српске књижевности у Господар Јевремовој улици. У име Српског лекарског друштва – Подружнице Шабац, венац је положила председница прим. др Љиљана Станимировић, док је у име Опште болнице то учинио директор др Слободан Поповић. Венце су положили и др Александар Пајић, градоначелник Шапца, др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље Шабац и др Александар Перановић директор ПИО Фонда – Филијала Шабац.

Отварању 44. „Лазиних дана“ присуствовали су његово преосвештенство владика шабачки Јеротеј, градоначелник Шапца др Александар Пајић, Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа, председница војвођанског Српског лекарског друштва, председница Регионалне Лекарске коморе Централне и Западне Србије. Својим присуством, манифестацију су увеличали још и директори шабачке Опште болнице, Завода за јавно здравље, шабачке филијале ПИО фонда, као и директори домова здравља из Шапца, Коцељеве, Љубовије, Богатића и Малог Зворника.

У оквиру стручног дела манифестације, одржана су три предавања и то: Клинички аспекти остеопорозе и суплементација у циљу смањења ризика за настанак остеопорозе које је одржала проф. др Ксенија Бошковић, предавање на тему Репродуктивно здравље жена одржала је проф. др Милена Митровић, а предавање Имунолошки поремећаји и последице инфекције Ковид 19 код невакцинисаних особа одржао је проф. др Владимир Јуришић.