За живот без псоријазе

У оквиру пројекта „За живот без псоријазе“ коју је у мају ове године покренула Секција за дерматовенерологију Српског лекарског друштва, у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, организовани су бесплатни прегледи за пацијенте са псоријазом. Прегледима су се одазвала 32 пацијента, са којима је обављен и разговор о савременим могућностима лечења ове болести.

Како је нагласила проф. др Светлана Попадић из Универзитетског клиничког центра Србије, могућности за лечење псоријазе данас су много веће него пре неколико година. Пацијентима су доступни лекови за локалну и системску примену у зависности од тежине болести, укључујући и биолошку терапију за пацијенте са умереним и тешким обликом псоријазе који нису одговорили на конвенционалну терапију.

– Морам да похвалим и да се захвалим на сарадњи колегама из Шапца који на врхунски начин прате пацијенте са псоријазом и имамо одличну сарадњу. Према неким проценама, од псоријазе болује око два одсто светске популације. То није само кожно обољење и уколико је препозната само на кожи, то за оболеле представља поремећај квалитета живота и комфора да захтева пуну пажњу нас дерматолога и целокупне стручне јавности – рекла је проф. др Светлана Попадић.

Осим проф. др Светлане Попадић, прегледе су обављали и дерматолози из шабачке болнице др Петар Илић, др Нина Мијатовић Тодоровић и др Снежана Лазић.

Псоријаза је болест која осим промена на кожи у виду црвенила, љуспица и свраба, даје и системске манифестације, и значајно утиче на квалитет живота оболелих, социјално, емоционално и професионално функционисање. Код тежих облика псоријазе могу се јавити придружене болести као што су дијабетес типа 2, кардиоваскуларна обољења, метаболички синдром, псоријатични артритис, запаљенске болести црева.

Због изражених промена на кожи, пацијенти се суочавају са стигматизацијом јер се псоријаза још увек сматра заразном болешћу, што доводи до изолованости, анксиозности и депресије пацијената. Важно је нагласити да псоријаза није заразна, већ представља хронично незаразно аутоимунско обољење и нема потребе да се људи боје контакта са пацијентима који имају псоријазу. У општој популацији, распрострањеност псоријазе је два одсто, па се процењује да у Србији има око 140.000 оболелих, а на подручју које обухвата град Шабац преко 2.000 људи је оболело од псоријазе.