Пејсмејкер амбуланта обележила прву годину рада

Пејсмејкер амбуланта у Служби за интерну медицину Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, данас 28. маја, обележила је прву годишњицу рада. Упркос тешкој епидемиолошкој ситуацији и чињеници да је шабачка болница у ковид систему, успешно је обављено 289 контролних прегледа. Отварањем специјализоване амбуланте и увођењем првих интервентних кардиолошких процедура, постављен је темељ за будући Пејсмејкер центар.

Пацијенти са било којим типом антибрадикардног пејсмејкера који је уграђен у Србији, више немају потребе да на редовну контролу одлазе у неку од институција терцијерног нивоа. Ово се не односи само на Шапчане, већ и за пацијенте из читавог Мачванског округа. Амбуланта прима пацијенте два пута месечно уз претходно заказане термине, а у зависности од тренутних околности пријем је могуће организовати и чешће.

Тим Пејсмејкер амбуланте предводи др Јелена Перановић, интерниста на ужој специјализацији из кардиологије, која је завршила обуку за имплантацију трајног антибрадикардног пејсмекера у Клиничком центру Србије у Београду. У рад амбуланте укључени су још и специјализант интерне медицине др Драганa Стојковић и мсц дипл. вмс Гордана Ђермановић.

– Приступачност услуге уз поједностављену процедуру прегледа, умногоме олакшава несметано обављање редовних контрола за пацијенте који гравитирају нашој специјалистичкој амбуланти, уместо одлазака у удаљене клиничке центре – истакла је др Јелена Перановић.

За потребе праћења здравственог стања пацијената са успореним радом срца којима је неопходна трајна електростимулација, у специјалистичкој амбуланти у функцији је најсавременија мониторинг опрема. С обзиром на то да је реч о специфичној и софистицираној опреми, кадар је прошао посебну обуку, па из тог разлога може да парира колегама из великих центара. Све ово је од великог значаја за пацијенте.

Обележавању првог рођендана, поред ангажованих у Пејсмејкер амбуланти, присуствовали су директор установе др Слободан Поповић, помоћница директора за Интернистички сектор прим. др Снежана Ковачевић, начелница и главна сестра Службе за Интерну медицину др Оливера Гибарац и виша медицинска сестра Славица Савић.

Актуелна епидемиолошка ситуација привремено је одложила реализацију пројекта Пејсмејкер центра, за који се надамо да ће ускоро заживети у потпуности у шабачкој болници. За рад будућег центра интервентне кардиологије постоје сви предуслови: просторно – технички и кадровски. Тим из Пејсмејкер амбуланте употпуњен је са још две хируршке сестре и једним рендген техничаром, који су такође прошли специјализовану обуку.