Покретни дигитални мамограф у Шапцу од половине децембра

Представници координационог тима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ – др Радољупка Радосављевић, координатор за скрининг рака дојке и Миодраг Новаковић дипл. инг. информационих технологија, били су данас у радној посети у Општој болници Шабац.

На првом у низу планираних  састанака, договорено је да покретни дигитални мамограф буде доступан Шапчанкама, поготово у околностима отежане реализације масовних прегледа услед епидемилошке ситуације.

Министарство здравља и Институт за јавно здравље су носиоци јавне кампање за едукацију о важности превентивних прегледа и бриге о здрављу у оквиру које су омогућени скриниг прегледи.  Општа болница Шабац је партнер у спровођењу кампање и апелујемо на наше суграђанке да се одазову и издвоје време за мамографски преглед. Напомињемо, рак дојке је водећи малигни тумор код жена у Србији, али је у великом броју случајева излечив уколико се открије на време.

Планирано је да покретни дигитални мамограф буде стациониран у болничком кругу и почне са радом од половине децембра. Свака заинтересована суграђанка у животној доби од 45 – 69 година моћи ће, сходно индикацијама, да уради иницијалну или контролну скрининиг мамографију, у циљу ране дијагностике и спречавања настајања рака дојке.

Преглед је бесплатан, није потребан упут ни важећа здравствена картица. Детаљније информације везане за ову акцију биће благовремено објављене од стране надлежних установа посредством средстава јавног информисања.

 

Покретни мамограф приликом недавне акције у Врању