Привлачнија понуда Шапчана него Немаца

Када је у мају прошле године положио државни испит, др Ненаду Крстићу из Прокупља указале су се бројне понуде за запослење. Са студијама завршеним у року на Медицинском факултету у Нишу и знањем немачког језика, млади лекар добио је позив на који би се многе његове колеге одазвале: да отпутује у Немачку и у тој земљи започне лекарску каријеру. Уместо Западне Европе одабрао је западну Србију и шабачку Општу болницу „Др Лаза К. Лазаревић“.

Све што је претходило запослењу у Шапцу, како истиче овај Прокупчанин, на њега је оставило повољан утисак и учврстило га у одлуци да, ако већ мора, од куће и своје породице отпутује свега 300 километара, а не више од 1.000. Сазнао је да болница у Шапцу тражи лекаре, јавио се на конкурс, а долазак на разговор за посао био је први пут да је др Ненад Крстић посетио овај град.

– Договор са директором др Слободаном Поповићем постигнут је брзо и без икаквих проблема. Управо ми је тај први састанак значајно олакшао јер је све протекло глатко и учврстило ме у намери да одбијем све друге понуде. Запослио сам се у августу прошле године у Служби пнеумофтизиологије, недавно сам добио решење на неодређено, а ускоро ће бити расписан конкурс и за специјализацију – наводи др Ненад Крстић.

Колектив га је одмах прихватио, а на старије и искусније колеге у овој служби у сваком тренутку може да рачуна да знање које је донео са факултета и у пракси примени и надогради. Специјализација интерне медицине је следећи корак који очекује др Крстића, након тога ужа специјализација из пулмологије. У професионалном смислу циљ му је да усаврши бронхоскопију, а уз подршку руководства сматра да ће то остварити.

– Нисам погрешио што сам дошао у Шабац. Град ми се много свидео, урбан је, није ни превелики ни премали и има све што је потребно. Београд и Нови Сад су близу. Људи су овде отворенији, веселије су природе, воле да се друже и већ сам стекао пријатеље. Болница је регионална, нуди велике могућности за усавршавање лекарима и све ми се то свидело. Можда сам другачије замишљао свој живот после факултета, али мислим да је на крају све дошло на своје место и да сам добро одабрао – каже др Ненад Крстић.

Иначе, љубав према медицини код др Крстића догодила се још у детињству приликом систематског прегледа за предшколско. Деца се углавном плаше „белих мантила“, али се код њега догодило супротно. Од тада је желео да постане лекар и породица га је у томе од почетка подржавала. То је допринело да др Ненад Крстић сам одлучи да упише средњу Медицинску школу, потом и факултет. Резултат свега је да је школовање окончао високим успехом. И одлука да се досели у Шабац, подржана је исто као и жеља којој професији жели да се посвети у будућности.