Одбила посао у Београду да би се запослила у шабачкој болници

Када сам прошле године завршила Медицински факултет у Нишу и одрадила стаж, одлучила сам да одмах почнем да пратим конкурсе. Нисам хтела да губим време чекајући посао у мом граду или неком ближем. Размишљала сам о томе да ми је свеједно где ћу се запослити и да ћу прихватити прву прилику која ми буде понуђена, прича др Сашка Николић која у шабачкој Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ ради већ два месеца.

У срце Мачве дошла је са југа, из Мерошине у Нишавском округу, а раздаљина већа од 300 километара и непознати град овој младој докторки ни у једном тренутку нису били препрека да баш у Шапцу започне лекарску каријеру. Једна од најбољих студенткиња генерације која је студије завршила са просечном оценом 9,43 у шабачкој болници, како истиче, добила је прилику да се усавршава брже него у било којој већој здравственој установи.

– У исто време сам конкурисала у Градском заводу за хитну медицинску помоћ у Београду и у болници у Шапцу. Прво су ме позвали на разговор у Београд. У међувремену сам се распитала о условима за рад у шабачкој болници. Одлучила сам да прихватим понуду Шапца. Овде су веће могућности за напредовање и учење. У великим центрима је и већа навала младих лекара, па је веома тешко да се истакнеш и покажеш колико знаш – објашњава др Сашка Николић.

Запослење у граду крај реке Саве био је и први сусрет младе лекарке са овим крајем. О Шапцу није много знала, али је имала код кога да се распита. Дугогодишњи пријатељ др Ненад Крстић који је из Прокупља, запослио се у шабачкој болници неколико месеци раније. Његови утисци помогли су јој да донесе одлуку, у томе је подржала и породица, иако су сви били свесни да због удаљености Шапца и Мерошине неће моћи да се виђају онолико често колико би желели.

– Први утисак био је шок! Кућа далеко, овде је све другачије него код нас на југу и на шта сам навикла. Велика је разлика у темпераменту људи. На југу смо некако живахнији, отреситији, а ви сте блажег карактера, одмеренији, овде све иде полако, фино … Уплашила сам се како ћу се уклопити. Брзо сам увидела да сам без разлога страховала. Сви су ме одмах прихватили, а због односа колектива према мени сада имам утисак као да сам годинама овде – прича др Николић.

У шабачкој болници у протеклом периоду запослен је велики број младих лекара. Неки су у овај град дошли из других округа. У току је смена генерација у свим службама, многи су упућени на специјализације, а значајан број их се и вратио. То је младој лекарки одмах привукло пажњу. Како истиче, види се да руководство посебну бригу поклања младом медицинском кадру, води се рачуна да напредују и да им се омогуће добри услови за рад како би их у још већем броју дошло у шабачку болницу.

– У перспективи видим себе у овој установи. Тренутно сам распоређена у Служби пнеумофтизиологије. Свиђа ми се та грана медицине, али још увек преиспитујем своја интересовања када је реч о томе у чему бих се усавршила. Желим да поручим младим колегама који и даље стреме великим центрима, да и у мањим градовима има квалитетних лекара од којих се много тога може научити – наглашава др Сашка Николић.