Проф. др Раде Бабић нови стручни сарадник шабачке болнице

На радном састанку који је одржан у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, договорена је сарадња са проф. др Радом Бабићем, чувеним именом српске интервентне кардиологије и редовним професором Медицинског факултета Универзитета у Београду у пензији. Како је нагласио др Слободан Поповић, директор шабачке болнице, сарадња ће се реализовати кроз две фазе, а проф. др Бабић има знање, искуство и звање да подели са младим колегама у периоду транзиције, односно смене генерација у овој установи.

– Професор др Бабић, ауторитет српске кардиологије, унапредиће и помоћи шабачкој интерној медицини, нарочито кардиологији. То нам је требало и сада је прави моменат да се овако нешто деси. Млађи лекари, специјалисти и субспецијалисти који треба да напредују сигурно ће имати велику подршку у професору Бабићу. Прва фаза ове сарадње биће едукаторска, неки вид надзора, да нас саветује да унапредимо квалитет здравствене услуге у болници. У другој фази од јесени интензивније ћемо ући у пројекат који смо зацртали кардиолошке ангио сале, где је проф. др Бабић човек који има искуство и знање да буде стуб једног таквог пројекта. Очекујемо да врло брзо дођемо до те сале и започнемо оно што је дугогодиошњи сан и установе и менаџмента, а на добробит наших суграђана. Велика захвалност професору Бабићу што се одазвао нашем позиву – рекао је др Слободан Поповић.

А за проф. др Рада Бабића долазак у Шабац је, како је нагласио, повратак коренима. Пореклом је из Шапца, а и родитељи су му радили у шабачкој болници. Отац прим. др Миодраг Бабић, један је од оснивача и начелника Интерног одељења у нашој установи, а мајка је др Милица Бабић, педијатар.

– Хвала на позиву посебно др Поповићу и колегама са Интерног одељења. Дуго сам чекао да се створи овај моменат да успоставимо сарадњу која би допринела развоју који је потребан шабачкој болници и то из интервентне кардиологије и збрињавања акутног коронарног синдрома по светским и европским препорукама да пацијенти добију у правом моменту потребну помоћ. Видим да се у Шапцу успешно развија програм пејсмејкера. Надам се да ће моја сарадња помоћи да се тај програм убрза. Од скоро сам у пензији, а радо бих помогао и млађим докторима, не само у едукацији, већ и у њиховим дипломским, специјалистичким, докторским дисертацијама, а и свим осталим колегама, да их мало „погурам“ да више презентују своје резултате по српским, европским и светским конгресима. Основни циљ је да овде добијемо катетеризациону лабораторију, односно кардиолошку ангио салу – рекао је проф. др Раде Бабић.

Осим директора др Слободана Поповића, састанку су присуствовале кардиолог прим. др Снежана Ковачевић, помоћник директора за интернистички сектор, др Оливера Гибарац, начелница Службе интерне медицине, као и кардиолози др Мирјана Павловић, др Јелена Перановић и др Гордана Радаковић.