Нова процедура у шабачкој болници

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, данас је урађена перкутана трахеотомија, а лекаре наше установе за ову минимално инвазивну интервенцију едуковао је прим. др Милан Васић, специјалиста оториноларингологије са КБЦ „Звездара“ у Београду.

Како је истакао прим. др Милан Васић, предности ове интервенције у односу на до сада примењивани начин рада је у томе што је удобнија за пацијента, мање је крварење, а могућност инфекције сведена на минимум.

– Предност је и што се ради у соби интензивне неге где лежи пацијент, јер сваки транспорт пацијента носи одређене ризике. Овде тога нема. Поред овога, не мора да се организује посебан тим, већ то може да уради лекар који већ ради на интензивној нези – рекао је прим. др Васић.

Анестезиолог др Мирјана Поледица, која је у тиму лекара које за ову интервенцију обучава прим. др Милан Васић, нагласила је да хируршке трахеостоме које се углавном раде, захтевају рад у операционој сали и ангажовање већег броја људи, а да овај минимално инвазивни приступ омогућава да то могу да изведу две особе.

– Код пацијената који су дуго интубирани или ако процењујемо да ће пацијент дуго бити на механичкој вентилаторној потпори постоји потреба за ендотрахијалним тубусом и интубацијом, па је много безбедније урадити рану трахеостому, а још безбедније урадити перкутану трахеостому. Поред тога што је мање крварење и мања инциденца инфекција, мања је и инциденца пнеумоније повезане са вентилатором. Имамо велику жељу да се у потпуности оспособимо за ову интервенцију и уведемо је као редовну процедуру у нашој болници – рекла је др Мирјана Поледица.

Како је истакао др Слободан Поповић, директор шабачке болнице, менаџмент ове установе подржава сваку иновативну процедуру која ће унапредити рад и квалитет здравствене услуге.

– Ово је још једна у низу процедура које уводимо у нашу установу. Времена су тешка, идемо постепено, упорно и боримо се, а резултати ће свакако доћи – рекао је др Поповић.

Иначе, ово је други пут како се у шабачкој болници ради перкутана трахеотомија. Прва је урађена крајем прошле године када је нашу установу посетио анестезиолог др Здравко Брковић из Клиничког центра Србије, који је шабачким лекарима одржао едукацију о овој интервенцији.

С лева на десно: др Мирјана Поледица, прим. др Милан Васић, др Слободан Поповић, др Бојана Грујић