ПРВА У СРБИЈИ – Анестезиолог др Мирјана Поледица, субспецијалиста интензивне медицине

Одбраном рада из уже специјализације, анестезиолог др Мирјана Поледица званично је постала субспецијалиста интензивне медицине. Наша докторка била је полазница прве генерације лекара на усавршавању из ове области, а од укупно 21 лекара са подручја целе земље, др Мирјана Поледица била је једина Шапчанка. На понос Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“, др Поледица је и прва у Србији положила испит.

Интензивна медицина организована је на Медицинском факултету Универзитета у Београду, у оквиру катедре Анестезиологија са реаниматологијом и интензивном терапијом, а руководилац наставе је проф. др Иван Палибрк. Како др Мирјана Поледица објашњава, од интензивиста се очекује да буду основа будућих модерних јединица интензивног лечења у нашој земљи. Ова едукација само је почетак сталног праћења и примене нових технологија, знања, нових лекова, процедура, водича, као и вештина у лечењу критично оболелих пацијената.

– Част ми је што сам имала прилику да будем међу полазницима прве генерације интензивиста. Имати интензивисту у болници значи да ће пацијентима на располагању бити лекар задужен за бригу и лечење најтежих, критично оболелих у јединицама интензивног лечења. Рад у јединицама интензивног лечења са најкритичније оболелим пацијентима, данас захтева познавање великог броја протокола лечења, употребу савременог мониторинга, употребу нових лекова, као и тимски рад, не само запослених у овим јединицама, већ и других специјалиста. Од интензивисте се, поред свега овога, очекује и да организује рад службе, као и да едукује нови средњи медицински кадар – објашњава др Мирјана Поледица.

А наша докторка субспецијалистички рад је одбранила у Београду уз подршку својих колега анестезиолога и специјализаната анестезије из Службе за анестезију са реанимацијом.