Рак коже – рано откривање спашава животе

У последњих неколико деценија бележи се значајан пораст броја особа код којих је откривен рак коже, нарочито код жена. Најчешће је изазван прекомерним излагањем УВ зрацима, а најзначајнији извор овог зрачења је Сунце, као и различите лампе, попут оних у соларијумима. Промене на кожи углавном се јављају на местима изложеним сунцу као што су лице, врат, екстремитети … С обзиром на то да је главни фактор ризика за настанак меланома УВ зраци, променама у понашању могуће је избећи ово обољење, наглашава др Петар Илић, дерматовенеролог у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац.

Рак коже се може развити у било ком узрасту, али се најчешће јавља код особа изнад 50 година живота. У високом ризику за добијање меланома су особе које имају белу пут, лако добијају пеге после сунчања, имају светле очи и косу, велики број младежа и младежа необичног изгледа, они који у породици имају карцином коже, који су претрпели опекотине од Сунца у детињству, као и они који пуно времена проводе на Сунцу без заштите. Уз ово, у ризику су и особе, посебно жене, које користе соларијуме. Најчешћи карцином коже је базоцелуларни карцином. То је уједно и карцином коже са најбољом прогнозом. После оперативног уклањања промене, највећи број пацијената је излечено.

– На малигни меланом треба посумњати када постојећа пигментована промена почне да мења боју и то појављивањем нијанси плаве, беле, сиве, црвене, љубичасте или црне, величину, облик (неправилне ивице), површину, конзистенцију, ако се почне издизати, сврбети, болети, крварити и слично. У случају постојања суспектне промене, пацијент треба да се без одлагања јави дерматологу ради клиничког прегледа и дермоскопије. Рана дијагноза и рано започињање лечења знатно увећава шансе пацијенту за излечење – истиче др Петар Илић.

Када се меланом открије у раној фази, једина успешна терапија је хируршко уклањање. Уколико је лечење успешно обављено, проблем се неће вратити. По уклањању промене, препоручује се да се први контролни прегледи обављају на три и шест месеци, а затим на годину дана. За меланоме дијагностиковане у касној фази и даље је хируршка интервенција основни третман, али у случајевима када се болест раширила на лимфне чворове или унутрашње органе, осим хирургије примењују се још и имунолошка терапија, хемотерапија … А рак коже је врста рака која се може избећи лакше од других форми, будући да се може видети.

– Ношење заштитне гардеробе, избегавање директног сунчевог зрачења између 11 и 17 сати током лета, боравак у хладу и редовна употреба крема са заштитним фактором, неке су од главних превентивних мера. Поред овога, у превенцији је веома важна и едукација становништва. Она подразумева пре свега да се науче фактори ризика за настанак меланома, али и како урадити самопреглед коже – каже др Петар Илић.

Посебан апел др Петар Илић упућује родитељима и саветује их да повећају пажњу на заштиту деце од ултраљубичастог зрачења. Како је истакао, студије су показале да се вероватноћа добијања карцинома коже и малигног меланома у одраслом добу вишеструко повећава код деце која су имала опекотине од сунца. Децу не треба излагати сунцу у периоду од 11 до 17 сати, а пре изласка на сунце, потребно им је кожу намазати антисоларним кремама намењеним за њихову животну доб.