Рано откривен рак дојке је сигуран пут до излечења

Када се терапија заврши и када контролни преглед покаже да се болест не враћа, не зна се ко је срећнији – да ли пацијенткиње које су победиле карцином дојке или ми лекари. Да су апели и молбе за редовне прегледе које упућујемо женама оправдани, потврђује и случај једне наше пацијенткиње која нам већ две деценије једном годишње долази на контролу. И сваким доласком добије нову потврду да је рак дојке поражен – не крије задовољство др Весна Бајкић–Недић из онколошке амбуланте Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу.

Самопреглед дојки је најједноставнији начин на који свака жена може да провери да ли је све у реду. Препоручује се једном месечно и то седмог до десетог дана након менструације. Како др Весна Бајкић–Недић истиче, преглед дојки може да уради и изабрани гинеколог, а уколико сматра да постоји потреба за додатним прегледом, он упућује на ултразвук и мамографију. Зато је веома важна сарадња између примарне и секундарне здравствене установе. А за скрининг мамографију која се ради од навршених 45 година живота, жене добијају позив и све што треба да учине је да се одазову.

– Поражавајуће је да се бар половина жена не одазове позиву на скрининг. Друштвено само и даље веома непросвећени по том питању и мислимо „неће то мене“. Као лекара, забрињава ме што нам долазе све млађе пацијенткиње, као и пацијенткиње са узнапредовалим карциномом дојке. Многе жене се јаве лекару када је брадавица већ увучена, имају исцедак, кожа дојке се изменила и личи на кору поморанџе. То више није стадијум 1 у којем је проценат излечења 95 одсто – каже др Бајкић–Недић.

У Шапцу је током протекле године код 65 пацијенткиња откривен карцином дојке, а у првих шест месеци ове године 30. На нивоу Србије, годишње се открије око 4.500 новооболелих. Иако неуобичајено, и мушкарци могу да оболе од карцинома дојке, а у Шапцу годишње имају један случај.

 

ПОДРШКА КОЛЕКТИВА

У шабачкој болници др Весна Бајкић–Недић ради већ годину и по дана. Са великим искуством које је стекла у палијативном тиму овдашњег Дома здравља, где је углавном бринула о пацијентима оболелим од карцинома, било је очекивано да своју каријеру настави у онколошкој амбуланти. Сада намерава да упише специјализацију из медикалне онкологије.

– Немам објашњење зашто млади лекари подозревају од усавршавања у области онкологије. То је грана медицине која пружа много могућности. Онколошким пацијентима осим лекарске помоћи, од нас је потребна додатна пажња, емпатија и подршка. И то им много значи. У онколошкој амбуланти сви смо тим, дивно су ме прихватили и сестре и начелница. У сваком тренутку можемо да се ослонимо једна на другу. Младом лекару много значи подршка и руководства установе у којој је запослен и колектива, а ја сам управо то и добила – каже др Весна Бајкић–Недић.