Са Блиског истока у срце Мачве

Докторка Сара Ријахи могла је да бира где ће започети лекарску каријеру. У Јордану где је рођена, у Палестини одакле јој је отац, у Кувајту где је завршила основну и средњу школу или у Русији где је дипломирала на медицинском факултету… Одабрала је Србију и Шабац, град у којем је рођена њена мајка.

У шабачкој Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић”, др Сара Ријахи ради од фебруара ове године. Запослена је у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања. Страх да у новој средини неће бити прихваћена и несигурност у познавање српског језика, показао се као безразложан.

– Нисам овде студирала, нисам ишла у школу, овде је други систем. И морам да признам да сам се плашила како ћу да се уклопим. Тешко је када се креће из почетка. Говорим српски језик, то је језик моје мајке, али ми је граматика била веома тешка. Међутим, овде сам наишла на добродошлицу, велику подршку и помоћ и колега и менаџмента – прича др Сара Ријахи.

Родитељи ове младе докторке упознали су се у Београду на студијама. По дипломирању, одлучили су да се венчају и скрасе на Блиском истоку. Отпутовали су у Јордан, где је Сара и рођена.

– Када сам напунила три године, мама и тата одлучили су да се одселе у Кувајт, где је одрастао мој отац и где се школовао. То је интересантно, јер су се и родитељи мог оца када је имао три године одселили из Палестине. У Кувајту сам завршила основну и средњу школу, а када је дошло време да размишљам о факултету, жеља ми је била да студирам у Србији. Пресудило је, ипак, моје друштво. Већина њих је ишла у Русију да студира, па сам то учинила и ја – прича.

Сара је у Србију долазила сваке године током летњег одмора и сваки пут је жеља да остане била све већа. Да у Србији пронађе посао, да се уклопи, да живи, да заснује породицу. И није оволика љубав према земљи у срцу Балкана само због тога што је то отаџбина њене мајке.

– И мој отац много воли Србију, српски је држављанин. Видим себе овде. Никад се не зна шта ће бити касније, а свесна сам тога да имам и друге могућности, али ми је циљ да овде останем. Први корак било је стажирање у Београду, потом полагање државног испита. Када је шабачка болница расписала конкурс за лекара, није било дилеме треба ли да се пријавим – истиче др Ријахи.