Шабачки хирурзи едуковани за лапароскопске операције тумора дебелог црева

Шабачки хирурзи који су учествовали у обуци за извођење лапароскопских операција колона, у потпуности су оспособљени за самостално извођење ових операција. У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ приведен је крају пројекат развоја минимално инвазивне колоректалне хирургије LapSerb који је подржало Министарство здравља Републике Србије. Овим је здравствена услуга у нашој установи подигнута на значајно виши ниво, а стекли су се услови за проширење тог вида лечења и на друге патологије.

Како је објаснио др Слободан Поповић, директор шабачке болнице и један од хирурга који су учествовали у обуци, пројекат LapSerb под менторством истакнутих српских стручњака и инструкотора, је идеја да лапароскопске операције тумора дебелог црева заживе и у мањим центрима секундарног типа односно у болницама, а не само на клиникама и да наши суграђани за овакав тип операција не морају ићи у Београд и Нови сад. Током едукације шабачки хирурзи извели су 35 операција колона, а подстакнути добрим резултатима, у шабачкој болници независно од ових, изведене су и минимално инвазивне операције слезине, тумора надбубрега и тумора желуца.

– Иницијатива да у Србији заживи минимално инвазивна ендоскопска хирургија потекла је од министра здравља др Златибора Лончара који нам је и обезбедио потребне услове да се овако једна комплексна процедура може радити и у установама секундарног нивоа. Оно што смо планирали и имали визију где треба да будемо као установа у имплементацији минимално инвазивне ендоскопске хирургије, односно у лапароскопским операцијама тумора дебелог црева смо и постигли. Ове операције се сада рутински изводе у шабачкој болници. Посебну захвалност дугујемо свима који су нам помогли да ову процедуру усвојимо. У нашу установу су долазили да нас едукују доц. др Миљан Ћеранић, доц. др Игор Крџић, нажалост покојни др Благоје Ђукановић. Највећу захвалност дугујемо др Небојши Стојаковићу коме је уручена и захвалница за велики допронос у реализацији нашег циља – рекао је др Слободан Поповић.