Саопштење за јавност

Поводом медијских написа о смрти новорођенчета и оптужби за несавесно поступање лекара, Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу оглашава се следећим саопштењем за јавност:

Трудница је у породилиште примљена 7. јануара 2023. године увече, а по доласку урађени су јој лабораторијски налази који су били уредни. Два дана касније, 9. јануара у вечерњим сатима добила је порођајне болове.

Упркос покушајима да се трудница породи природним путем, односно вагинално, донета је одлука да буде порођена царским резом, с обзиром на то да је уочено да бебина глава стоји високо над карличним улазом. Све време праћени су витални параметри и бебе и мајке, односно ЦТГ записи били су све време добри. Ово наводи на закључак да беба током рађања није трпела болове нити је на било који начин била угрожена или да је претрпела трауму.

Дете је рођено 10. јануара, по рођењу беба је одмах заплакала, а на основу општег стања добила је високу оцену 9.

Осам сати касније, приликом подоја уочено је да новорођенче има проблем са дисањем. Хитно је позван педијатар који доноси одлуку да дете буде пребачено на Универзитетску дечју клинику Тиршова у Београду, где би се урадиле додатне претраге. Дете је санитетом отпремљено на дечију клинику, где током ноћи долази до погоршања стања, потом и смрти новорођенчета. Наложена је обдукција након које ће се знати тачан узрок смрти детета.

Општа болница „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац формирала је комисију која ће извршити унутрашњу проверу квалитета стручног рада, а ванредни инспекцијски надзор Министарства здравља по хитном поступку биће обављен већ у понедељак.