Скрининг на спиналну мишићну атрофију и у шабачком породилишту

За сву новорођену децу у породилиштима у Србији од 14. септембра о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, почео је обавезан скрининг на ретку болест спиналну мишићну атрофију. Узорак се узима из капи крви из пете новорођенчета. У шабачком породилишту до данас је урађено десет скрининга.

Циљ увођења овог скрининга одмах по рођењу јесте рана дијагностика, још у пресимптомској фази болести, које је од суштинског значаја за исход лечења спиналне мишићне атрофије, а тестирањем по рођењу неће се више губити време на постављање дијагнозе.

– Болест је ретка, јавља се код једне од 10.000 новорођених беба. Обољење се јавља од четвртог до шестог месеца живота одојчади. Бебе које се роде су здраве, али са четири месеца оне почну да губе своју моторну фукцију, мишићну функцију, тако да те бебе више не подижу главу, не померају ноге и руке, имају ослабљена гутања, респираторне тегобе. Када се симптоми јаве, беба је већ болесна. Зато је циљ овог скрининга да се болест открије на време и да се терапија започне одмах по добијању налаза – рекла је др Мирјана Лукић, педијатар неонатолог у шабачкој болници.

Више у прилогу ТВ АС.