Служба ОРЛ догодине богатија за две специјалисткиње

У Служби ОРЛ и МФХ Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, тренутно ради троје оториноларинголога, а следеће године њима ће се придружити докторке Ирена Јадрановић и Наташа Рувидић које приводе крају специјализацију из те области. За др Ирену Јадрановић, ово ће значити остварење сна с почетка студија медицине, док др Наташа Рувидић по окончању специјализације прижељкује да настави да проширује вештине и знања из ОРЛ. Највећу корист свакако ће имати пацијенти, с обзиром на то да је притисак на ову службу велики, а лекара мало.

– Оториноларингологија је моја љубав још од факултета. На ОРЛ сам почела да радим волонтерски, а када се указала потреба за новим специјализантима, преузели су ме 2018. године. До тада сам седам година радила у Служби ургентног пријема. То ме очеличило, научило да будем ефикаснија, оспособило ме да самостално доносим одлуке, а колектив је изузетан и са њима сам прошла одличну школу. Што се тиче ОРЛ, у животу је најважније да радите оно што највише волите. Тада се са посебним еланом иде на посао, не гледа се на сат када ће крај радног времена – каже др Ирена Јадрановић, која је крајем 2019. године добила признање као најбољи млади лекар.

Њена колегиница др Наташа Рувидић, са којом сваки дан путује у Београд где обављају специјализацију, такође има богато искуство као лекар опште медицине. Након дипломирања на Медицинском факултету у Београду 2008. године, прво је радила у Медицинској школи у Шапцу, али је недуго потом прешла у овдашњи Дом здравља „Др Драга Љочић“. Ту је радила пуних седам година на одређено, али јој је након другог породиљског одсуства прекинут радни однос, што је, како истиче, врло погодило.

– Убрзо ми се, на срећу, указала прилика да пређем у болницу, а након шест месеци рада у Служби ургентног пријема, добила сам специјализацију из ОРЛ. Након нешто бољег упознавања ове специјализације, схватила сам колико је различитих области обухвата, колико је некада тешко поставити дијагнозу због небројених скривених простора, а упознала сам се и са оперативним техникама. Савремени ОРЛ преглед и операције заснивају се на ендоскопским процедурама, те ми је циљ да овладам тим техникама. Стога, први задатак ми је да завршим специјализацију, а потом да проширујем вештине и знања – открива нам др Наташа Рувидић.

 

 СМЕНА ГЕНЕРАЦИЈА

Због дужег временског периода када се млади лекари нису слали на специјализације, у скоро свим службама је смањен број специјалиста,  будући да су многи од њих отишли у пензију.

– Факултет сам завршила у неко чудно време када је на евиденцији незапослених у Шапцу стално било и по 20 лекара. Тешко је било доћи и до посла, а камоли до специјализације. Сада се то променило. Шабачка болница никада више није дала специјализација него у протеклих неколико година – истиче др Ирена Јадрановић.

 

ПОДРШКА ПОРОДИЦЕ

Свака специјализација изискује пуно одрицања, посебно када усавршавање лекара подразумева путовање до неке од клиника у већим градовима. Ово је случај са др Иреном Јадрановић и др Наташом Рувидић, које сваки дан путују у Београд. Обе су супруге и мајке.

– Свакодневна путовања на ОРЛ Клинику у Београд, некада је врло тешко ускладити са породичним обавезама. Без подршке и разумевања ближњих не бих успела. Мој дан се заврши загрљајем најмилијих и то је најважније – каже др Наташа Рувидић.

 

ЛЕКАРА НИШТА НЕ СМЕ ДА ИЗНЕНАДИ

Крајем маја др Ирена Јадрановић и др Наташа Рувидић, док су путовале ка Београду на клинику, на деоници Прхово–Шимановци затекле су саобраћајну несрећу. Све је указивало на то да се несрећа тек догодила и да је хитна помоћ још увек на путу ка том месту. Нису размишљале, похитале су да помогну повређенима. Тек када је и последње санитетско возило преузело повређене, могле су да одахну. Тог дана су на ОРЛ клинику стигле са закашњењем, али су без икаквих сметњи обавиле своју смену.