Служба за инфективне болести

Овом презентацијом желимо да нашим суграђанима омогућимо брзо и лако информисање о делатности Службе за инфективне болести. Ова Служба је смештена у посебном објекту  у Улици Попа Карана 2, иза објекта где је смештена Амбуланта за кожно-венеричне болести, Амбуланта за алергологију и имунологију,  Дневна болница Одељења психијатрије и Амбуланта Одељења педијатрије.
Одељење за инфективне болести-стационар располаже са 20 постеља, од којих су 4 изолације и смештен је на спрату објекта  Службе за инфективне болести. Све собе располажу појединачним мокрим чворовима. Оваквом организациом стационара обухватили смо различите аспекте и тежине патологије у инфективним болестима, што омогућава правилну структурну просторну изолацију по врстама и тежини болест према захтевима савремене инфектологије. У приземљу Службе за инфективне болести  налази се Амбуланта за инфективне болести где се обаља преглед и пријем пацијента, а састоји се од административне  просторије, боксева (изолатора), амбуланте за преглед и контролу оболелих од хепатитиса и санитарног пропусника. Административна просторија се састоји од једног шалтера где се примају документа и снабдевена је материјалом за евидентирање болесника и потребном документацијом. Три бокса (собе за изолацију) служе за преглед и пријем болесника од једне врсте болести. Бокс има двоја врата, од којих су једна у вези са спољашном средином, а друга су преко ходника везана са другим просторијама. Бокс је опремљен лежајем за преглед пацијента, чивилуком за одлагање одеће, чесмом са топлом и хладном водом и дезинфекционим средством за прање и дезинфекцију руку лекара по завршеном прегледу пацијента, тоалетом за пацијента, бактерицидном лампом за стерилизацију ваздуха. Санитарни пропусник је саставни део пријемног блока и састоји се од два купатила за пресвлачење и купање болесника.
Амбуланта Службе за инфективне болести ради сваким радним даном од 7 до 21 h, а суботом и недељом од 7 до 14 h. У случају појаве неке инфективне болести, наш циљ  је да изолујемо и хоспитализујемо болесника да  би спречили  ширење обољења и заштитили непосредну околину од инфекције, спровели посебне мере, дезинфекцију, стерилизацију, обавезно пријављивање оболелих и спровели контролу реконвалесцената на клицоноштво.

Начелник Службе за инфективне болести