Све више младих лекара из других градова бира шабачку болницу

Иако за младе лекаре влада мишљење да не желе да раде у унутрашњости, у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу све је више лекара који то демантују. У овој установи тренутно је запослен 191 доктор, а само током прошле године запослено је њих 30. Оно што је интересантно, у протеклом периоду њих десетак доселило се у Шабац из других градова и округа. Међу њима је и др Наташа Старчевић из шидског места Кукујевци. Пре него што се запослила у шабачкој болници, овај град је посетила само једном, а сада јој је Шабац други дом.

Након завршетка Медицинског факултета 2020. године, др Наташа Старчевић запослила се у Дому здравља у Шиду. У почетку је радила у Прихватном центру за мигранте, током Ковид 19 пандемије на вакциналном пункту, па у Ковид амбуланти, да би се потом задржала у Хитној помоћи у том граду. Премда је радно место младој докторки било удаљено свега десетак километара од куће, себе је ипак видела у некој другој здравственој установи.

– Лекарима на почетку професионалне каријере привлачно је да оду у Нови Сад или у Београд или у неки други већи центар. Мисле да тамо имају веће шансе за напредовање. Од почетка сам одбацила могућност да се запослим у Новом Саду. О Београду јесам размишљала, али некако узгред. Више сам мислила о томе који ми се мањи град највише свиђа. Избор је пао на Шабац. Када је објављен конкурс, нисам имала дилему – прича др Наташа Старчевић која тренутно ради у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања.

За ову одлуку веома јој је била важна подршка породице. Отац је у почетку био сумњичав, али Шид и није толико далеко од Шапца, тако да су на крају сви уважили њену жељу. У шидском Дому здравља где је била стално запослена дала је отказ, а како истиче, да је знала како ће јој у Шапцу бити и како ће бити прихваћена, на тај потез одлучила би се много раније.

– У шабачкој болници су ме лепо дочекали и одмах прихватили. Од недавно сам овде, али утисак који сам првог дана стекла није преварио. Услови за рад су добри, колектив је сложан, одлично функционишемо, а највише ми се свидело што су старији и искуснији лекари у сваком тренутку на располагању за сваку недоумицу. Чак и воле када смо ми млађи заинтересовани и увек су уз нас да нам помогну. За лекаре на почетку каријере много значи подршка коју добијамо од руководства, а у шабачкој болници имамо безрезервну подршку менаџмента. Зато је ова установа одлично место за младе лекаре – наглашава др Наташа Старчевић.

 

ПОРУКА МЛАДИМ ЛЕКАРИМА

– Лекари мисле да ће им у великим центрима бити омогућено брже напредовање. То често не мора да буде случај. Сматрам да су велики центри извикани и да млади лекари не би требало да избегавају да конкуришу у унутрашњости. Важно је само пронаћи добар колектив, попут овог у шабачкој болници – саветује др Старчевић.