Свечано обележена лекарска слава – Свети Врачи

Настављајући традицију започету пре више од четврт века, лекари Мачванског округа су и овог 14. новембра свечано и достојанствено прославили Свете Враче, своје заштитнике, неподмитне бессребренике и чудотворце Светог Козму и Светог Дамјана.

Ове, као и прошле године, организација славе била је прилагођена актуелним околностима и уз поштовање препоручених противепидемијских мера.

Обележавање лекарске славе је започело јутарњом – светом литургијом, служеној у болничкој капели посвећеној Светим Врачима – браћи Козми и Дамјану.

Свечаност је настављена у Клубу Опште болнице, у присуству лекара и уважених гостију. Свештеници Епархије шабачке, предвођени архијерејским замеником архимандритом Нифонтом, су служили славску литургију и обавили обред сечења славског колача заједно са домаћинима славе.

Подсећања ради, прво обележавање лекарске славе било је давне 1993. године, када смо имали изузетну част да обредом чинодејствује Његова Светост Патријарх српски господин Павле. Домаћин прве славе, у име лекара тадашњег Здравственог центра, је била Служба анестезије.  Од тог времена, у улози домаћина смењивали су се лекари служби центра, потом Опште болнице и Дома здравља Шабац, а већ десету годину заредом, та част припада Регионалној подружници Српског лекарског друштва – Шабац.

Централна прослава посвећена еснафким заштитницима, ове године је одржана у Нишу у организацији Лекарске коморе Србије.