Три деценије на дијализи

Снежана Кандић, шездесетједногодишња пацијенткиња из Шапца, пуних 30 година, три пута недељно долази на дијализу. Данашњи долазак је био посебан, јер је уз редовну процедуру пријема дочекана букетом цвећа. Здравствено особље Службе нефрологије са хемодијализом је тим гестом обележило несвакидашњи рекорд. Њено искуство током лечења сведочи да је испуњен живот могућ уз истрајност, самодисциплину и подршку породице.

– Снежана је до сада је прошла кроз више дијализних процедура. Залагањем лекара и медицинских сестара на дијализи, уз добру сарадњу болеснице и коришћењем медицинских и технолошких достигнућа, доказали смо да живот на дијализи може и треба да буде што дужи и што квалитетнији, истакла је др Драгана Станковић Тошковић, начелница службе.

Дијализа је моћна метода лечења болесника са отказивањем бубрега и у комбинацији са трансплантацијом може допринети дугом животном веку. На дијализи шабачке болнице, поред Снежане Кандић са наjдужим дијализним стажом, имамо и више пацијената који се лече преко 15 и преко 20 година.

Тренутно, најмлађи пацијент на дијализи је двадесетогодишња девојка која се припрема се за трансплантацију бубрега. Најстарији пацијент има 88 година и у доброј је кондицији.

У нашој установи годишње се обави око 17000 дијализа. У току актуелне пандемије рад је организован у три смене: две дневне за ковид негативне пацијенте, а у ноћној смени се дијализирају ковид позитивни болесници у посебној сали. Функционисање читаве службе се одвија уз поштовање свих епидемиолошких мера.

 

– Прилог РТС из емисије Ово је Србија доступан на линку  >  Живот са дијализом