У шабачкој болници хирургија синуса по светским стандардима

Докторка Тања Катић Арнаутовић, специјалиста оториноларингологије у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, под надзором стручног консултанта др Угљеше Гргуревића, извела је три минимално инвазивне интервенције код пацијената са патолошким стањима у носној шупљини и у синусима. Реч је о функционалној ендоскопској хирургији синуса (FESS), а захваљујући савременој опреми и обуци кадра, наша установа може да парира европским и светским центрима у овој области.

У шабачкој болници FESS се радио и раније, међутим сада приступ оваквом виду лечења прати најновије светске токове. Овоме је претходила интензивна обука, а интервенције које су сада обављене под надзором стручног консултанта, завршна је фаза подухвата који је започет пре годину дана. Наиме, др Тања Катић Арнаутовић похађала је два престижна инострана курса из ове области, у Цириху у Швајцарској и Грацу у Аустрији, а потом је на ОРЛ Клиници у Новом Саду та знања утврдила. Истовремено, за инструментирање у овој интервенцији обучене су и инструментарке Биљана Петровић и Данка Шимон.

– Читава операција врши се ендоскопски, камера и инструменти су у носу пацијента, а ток операције на екрану прате оператер и екипа. Не нарушава се претходна естетика лица, а очекивани резултат је успостављање функције синуса и значајно побољшање квалитета живота пацијената. Боравак у болници је краћи, а самим тим мањи су трошкови и за пацијента и за болницу. Тегобе због којих нам се ови пацијенти јављају су отежано или немогуће дисање на нос, ослабљено или изгубљено чуло мириса, секреција из носа, главобоља – објашњава др Тања Катић Арнаутовић.

др Тања Катић Арнаутовић и др Угљеша Гргуревић

Како је др Угљеша Гргуревић специјалиста оториноларингологије истакао, овакве интервенције су доста честе, а у Србији су заживеле пре две деценије. Захваљујући све савременијој опреми, хирургија синуса је значајно унапређена, а некадашња много инвазивнија пракса која је доводила и до мењања изгледа лица, готово је напуштена. Ранија пракса примењује се само код одређених патолошких стања која захтевају комбиновани приступ, а ради се углавном о великим туморима који су захватили читав синус и евентуално се проширили у очне шупљине или на лице.

– Предност минимално инвазивне операције је да се уз минимално крварење и минимално оштећење ткива уклони патолошко стање у носу и параназалним шупљинама. Комфорно је и за пацијента и за лекара. Када помоћу ендоскопа уђемо у нос, можемо да визуелизујемо све промене које пре нису биле тако доступне и лаке за уклањање. А код пацијената нема крварења, смањују се постоперативне компликације и инфекције. Опрема коју ви сада користите и кадар који имате, даје све могућности да пацијенти из читаве регије могу у шабачкој болници да имају услугу по европском и светском стандарду конкретно везано за ове операције – нагласио је др Угљеша Гргуревић.

БУДУЋИ ВОДЕЋИ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР У FESS ХИРУРГИЈИ

Колико је FESS метода важна говори и безрезервна подршка менаџмента шабачке болнице, колега из Службе опште хирургије, али и комплетног колектива иницијативи и настојањима др Тање Катић Арнаутовић да нашу установу позиционира као будући водећи регионални центар у FESS хирургији. Темељ је постављен, воља постоји, а додатном набавком адекватне опреме било би заокружено формирање оваквог центра.

– Како би пацијенти који се лече у шабачкој болници што пре имали квалитетну услугу по светским стандардима, за почетак смо се заједничким снагама снашли за опрему, колеге са хирургије нам позајмљују ендоскопски стуб, а уступају и операциону салу. Захвална сам што је руководство болнице препознало значај оваквих интервенција и што имам подршку за одлазак на обуке. Истакла бих и наше инструментарке које се нису либиле да долазе и мимо радног времена како бисмо се што боље припремили за ове интервенције – истакла је др Тања Катић Арнаутовић.

ШАБАЧКИ ЛЕКАРИ ОД ПОЧЕТКА МЕЂУ УЧЕСНИЦИМА КУРСЕВА

Ендоскопска хирургија синуса у Србију је дошла 2002. године, када је у организацији проф. др Михаела Подвинеца велики број српских оториноларинголога добио почетну обуку од истакнутог стручњака у овој области проф. др Хајнца Стамбергера. Међу тим оторинцима били су и специјалисти из наше болнице прим. др Зоран Катић и др Милушка Алајбеговић, који су започели примену ESS у нашој установи. Неколико година курс је одржаван на ВМА, под вођством проф. др Андреаса Лојнига. И прим. др Зоран Катић, др Милушка Алајбеговић, др Босиљка Томић, др Верица Филиповић, др Душко Сибинчић и др Александар Добошаревић били су учесници.