У шабачкој болници први пут коришћена виртуелна холограмска технологија

У шабачкој Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ први пут је коришћена виртуелна холограмска технологија за консултације о пацијентима уз помоћ уређаја HoloLens2 компаније Microsoft. Како је објаснила др Мирјана Поледица, анестезиолог–интензивиста, реч је о пројекту Министарства здравља и Министарства науке, технолошког развоја и иновација, чији је главни координатор проф. др Предраг Стевановић, начелник Клинике за анестезију и интензивно лечење у Клиничко–болничком центру „Др Драгиша Мишовић” у Београду и шеф катедре за анестезиологију са реаниматологијом на Медицинском факултету у Београду.

Презентацију случајева два пацијента који се лече у Јединици интензивног лечења шабачке болнице пратило је 15 установа. Поред проф. др Предрага Стевановића, посредством наочара за виртуелну реалност које је носила др Мирјана Поледица, презентацију су директно пратили и УКЦС Нови Сад, КЦ Ниш, КБЦ „Драгиша Мишовић“, КЦС Београд, ИОРС Београд, дечја клиника у Тиршовој, али и болнице у Сремској Митровици, Кладову, Суботици, Новом Пазару, Панчеву, Бања Луци.

– Највећи значај овог пројекта је за нас, мање центре, који на овај начин можемо да се консултујемо са колегама из других установа. Можемо да урадимо приказ пацијента и да од других колега добијемо консултацију и савет за терапију, додатну дијагностику, лечење пацијента. Овим нам је омогућена бржа размена информација о стању пацијента између клиника. Захваљујући проф. др Предрагу Стевановићу, наша установа је добила овај уређај на коришћење до краја године, како бисмо вежбали и можда имплементирали у свакодневни рад – рекла је др Мирјана Поледица.

У HoloLens2 уређај могу се унети све информације из електронског здравствственог картона пацијента, односно сви начињени радиографски снимци и прикази MSCT–а, лабораторијске и друге анализе. Све ово се презентује у виду холограма и уз аудиовизуелни приказ самог пацијента, консултанти у другим установама могу имати увид у здравствено стање приказаног пацијента.