У шабачкој Општој болници уграђен први пејсмејкер

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, по први пут изведена је хируршка интервенција уградње пејсмејкера. Увођење нове процедуре успешно је спровела др Јелена Перановић, интерниста кардиолог, а под надзором проф. др Синише Павловића из Пејсмејкер центра Универзитетског клиничког центра Србије, иначе професора интерне медицине на Медицинском факултету у Београду. Да је реч о историјском дану не само за болницу, већ и за шабачко здравство, слажу се сви који су били укључени у поступак увођења ове процедуре у нашу установу.

– Захваљујући храбрости људи у шабачкој болници која има велику лекарску традицију,а који су увели нешто ново у систем, сматрам да се ово реализовало на добар начин и да је ова прва интервенција успешно приведена крају. Имам потребу да захвалим и руководству болнице, директору др Слободану Поповићу и др Снежани Ковачевић, руководиоцу интернистичких грана, који су све то препознали. А посебно др Јелени Перановић, што је показала жељу, интересовање и вољу да учи једну специфичну грану која је мало више хирургија него кардиологија – истакао је проф. др Синиша Павловић.

Како је нагласио др Слободан Поповић, директор Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“, уградњом првог пејсмејкера у овој установи, начињен је велики корак и почели су да се раализују давно зацртани планови и визија којим путем шабачка болница треба да иде.

– Ово је велики дан за шабачко здравство. Уграђен је први пејсмејкер, интервентна кардиологија креће да се развија. До сада су рађене едукације и припреме, а данас реализација. Идемо даље и нећемо стати на овоме. Имамо још жеља и енергије, пут је дуг и исцрпљујући да бисмо дошли тамо где шабачко здравство треба да буде, али морамо бити стрпљиви. Ми смо регионална болница секундарног нивоа и знамо где нам је место. Преко тога нећемо ићи, испод не желимо да будемо. Едукација младих лекара нам је приоритет, с обзиром на то да је у току смена генерација. Млади лекари треба да ступе на сцену, нарочито они који имају снагу и вољу попут др Јелене Перановић – рекао је др Слободан Поповић.

Задовољство првом уградњом пејсмејкера у шабачкој болници, не крије ни прим. др Снежана Ковачевић, помоћник директора за интернистички сектор.

– Данас је отворено ново поглавље у историји шабачке болнице. Имплантација првог пејсмејкера представља прву интервентну кардиолошку процедуру у овој болници. Ово је квалитативан скок у лечењу наших пацијената, јер ова терапијска процедура нема алтернативу. Дужи низ година шабачка кардиологија препозната је као потенцијал за отварање регионалног Пејсмејкер центра и тај потенцијал је препознао и директор Пејсмејкер центра у Београду др Горан Милашиновић. Свих ових година имали смо велику помоћ и подршку др Милашиновића и проф. др Синише Павловића и желим да им се на томе захвалим – рекла је прим. др Снежана Ковачевић.

Након прве успешно обављене уградње пејсмејкера, пуна позитивних утисака је и др Јелена Перановић.

– Пресрећна сам што смо по први пут урадили овако нешто и увели нову технологију у шабачку болницу. Ово је велики корак за нашу будућност и за интервентну кардиологију. У Пејсмејкер центар Клиничког центра Србије на шестомесечну обуку упутили су ме прим. др Снежана Ковачевић и др Слободан Поповић још у марту 2019. године. План је био да ове уградње почну да се раде крејем те или почетком 2020. године, али је ковид све померио – истакла је др Јелена Перановић.

Током протекле две године, колико функционише Пејсмејкер амбуланта у оквиру Службе за интерну медицину, становници Мачванског округа уместо да одлазе на контролне прегледе у неку од установа терцијарног нивоа, контроле су могли да обављају у шабачкој болници. Новом процедуром, биће значајно подигнут квалитет здравствене услуге, а у почетку ова хируршка интервенција биће обављана уз супервизију тима Пејсмејкер центра из Београда, а убрзо наши специјалисти процедуру ће обављати самостално.