Поводом 27. маја, Европског дана ургентне медицине – Ургентни пријем шабачке болнице годишње збрине 28.000 пацијената

Служба за пријем и збрињавање ургентних стања Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, годишње збрине и до 28.000 пацијената. А од јануара, у овој служби помоћ је већ потражило 10.062 људи. Током читаве године највећи број повређених је у саобраћајним несрећама, а осим овога свакодневно се збрињавају и пацијенти са метаболичким поремећајима, тровањима, бубрежним, дисајним и срчаним слабостима, као и бројна стања нејасног узрока. Како истиче начелник ове службе прим. др Мирослав Поповић, Ургентни пријем функционише кроз тимски рад са специјалистима других грана медицине и служби које раде у оквиру шабачке болнице.

– Најчешће повреде које збрињавамо су отворене ране као што су посекотине, раздеротине, уједи, опекотине, повреде настале дејством хемијских средстава, затим повреде коштанозглобног система типа прелома (отворени, затворени), затворене повреде попут ишчашења, уганућа и слично. Збрињавамо и повреде ока и припоја ока. По својој тежини, најчешће су то лакше повреде које се збрињавају у Служби Ургентног пријема уз консултацију специјалисте одговарајуће хируршке гране медицине, а за тровања се консултују интернисти, анестезиолози и понекад психијатри. За тачнију и потпунију дијагнозу користе се услуге службе радиологије, као и биохемијске лабораторије – наводи прим. др Мирослав Поповић.

Највећи број повређених које збрињава Ургентни пријем су пацијенти жртве саобраћајних несрећа, а следе их повреде сезонског карактера. Зиму, примера ради, карактеришу повреде настале услед падова на леду и снегу, што последично доводи до уганућа, ишчашења … Лето карактеришу повреде на спортским теренима, али и при пољопривредним радовима услед неисправности машина и нестручног и непажљивог руковања. С обзиром на то да бројне тешке повреде могу бити избегнуте, запослени у Служби за пријем и збрињавање ургентних стања апелују на грађане на повећање личне одговорности, посебно током летњих месеци. Тренутак непажње, може довести до несагледивих последица.

 

Служба која не спава

Служба за пријем и збрињавање ургентних стања Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, основана је 15.12.2008. године. Ургентни пријем има 54 запослених од којих је 20 лекара (двоје специјалиста ургентне медицине, један лекар на специјализацији ургентне медицине, док су остали лекари опште праксе) и 27 медицинских техничара (једна струковна медицинска сестра специјалиста клиничке неге, четири виша и 14 сменских медицинских техничара) . Остали запослени распоређени су на пословима редовног пријема администрације и одржавања хигијене. Служба за пријем и збрињавање ургентних стања ради током читавог дана, сваки дан у години.