У Службу за гинекологију и акушерство стигао нови ултразвучни апарат

Нови ултразвучни колор доплер 3D апарат, стигао је у Службу за гинекологију и акушерство Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац. Реч је о апарату произвођача Џенерал Илектрик модел Voluson P8, који је наша установа добила на јавном конкурсу Министарства правде Републике Србије о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет).

Како је истакао др Боривоје Јадрановић, начелник Службе за гинекологију и акушерство, ултразвучни апарат који је добила шабачка болница, један је од најбољих на тржишту, што ће значајно подићи ниво и квалитет рада и гинеколозима и пацијенткињама.

– Фирма чији смо апарат добили у самом је врху међу произвођачима ултразвучних апарата. Овим апаратом можемо доста прецизно да евалуирамо стање плода у стомаку мајке, и са великом сигурношћу да утврдимо тежину плода и сразмерно томе на основу карличних мера мајке да проценимо да ли можемо да је порађамо вагинално или да идемо, евентуално, на царски рез. Такође, можемо да пратимо протоке крви кроз постељицу, односно стање и стабилност плода – објашњава др Боривоје Јадрановић.

У Служби за гинекологију и акушерство, ултразвучни прегледи раде се већ 37 година, а како наглашава др Јадрановић, напредак медицине у области гинекологије посебно се огледа кроз развој технике, односно дијагностичких уређаја.

– Давних година гинеколози су се оријентисали на основу шнајдерског сантиметра и мануелним гинеколошким прегледом, и ту је искуство лекара играло велику улогу. Онда смо добили „Крецов“ апарат са механичком сондом која није била комфорна ни за пацијенткиње ни за лекаре. Та огромна сонда могла је да нам да само оријентацију да ли има једна, две или три бебе у стомаку, и који део предњачи, да ли је то карлица, глава или је дете попреко постављено. Техника се развијала, донела је многе погодности, добијали смо све савременије апарате, а овим новим ултразвучним апаратом биће свакако задовољени високи критеријуми потребни за рад – рекао је др Јадрановић.