Од 7. новембра почиње скрининг карцинома дојке

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, од понедељка 7. новембра почеће редовна скрининг мамографија намењена женама од 50 до 69 година, које ће позив за овај превентивни преглед за рано откривање рака дојке добити на кућну адресу.

Како је нагласила др Оливера Гибарац, онколог у шабачкој болници, откривањем рака у раној фази, ствара се могућност за његово ефикасно лечење правовременом применом одговарајуће савремене терапије. Из овог разлога, др Гибарац је апеловала на жене да се одазову на преглед, јер је кратак, безболан, а много значи.

– Превентивни прегледи подразумевају пре свега самопрегледе које свака жена треба да ради једном месечно, затим превентивни прегледи дојке који се раде код изабраног лекара или изабраног гинеколога једном годишње или једном у две године, а потом и мамографија. Мамографија је преглед на апарату који се зове мамограф и представља неинвазивну методу прегледа, а веома много значи и представља златни стандард за рано откривање карцинома дојке – рекла је др Оливера Гибарац.

У шабачкој Општој болници, сваке године спроводе се превентивни прегледи на карцином дојке, који нису прекидани ни током Ковид 19 епидемије. Поред овога, у дворишту наше установе од 13. децембра 2021. године до 11. фебруара 2022. године, био је покретни дигитални мамограф у оквиру акције Министарства здравља и Канцеларије за скрининг рака дојке Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“. Тада је прегледано 1548 Шапчанки, а код њих три налаз је указао на сумњиву малигну промену и оне су упућене онкологу.

– Карцином дојке један је од најчешћих малигних тумора који се јавља у нашој популацији код жена. Налази се на првом месту по учесталости, а такође је веома значајан и као узрок смрти. Статистике кажу да се код жена старости од 40 до 50 година карцином дојке налази на трећем месту као узрок смрти, одмах иза цереброваскуларних болести и исхемијских болести срца. Из тог разлога веома важно је спроводити одређене превентивне мере за рано откривање и започињање раног лечења карцинома дојке – истакла је др Гибарац.

Како би се подигла свест о значају раног откривања рака дојке и пружила подршка свим особама које болују од ове болести, сваке године се октобар обележава као Међународни месец борбе против рака дојке.

Шта је скрининг?

Скрининг подразумева преглед наизглед здравих жена, без присутних симптома и знакова болести, којим се могу открити ране промене у ткиву дојке, када је ефикасно лечење могуће. Организовани скрининг рака дојке у Србији се спроводи код жена старости од 50 до 69 година живота на две године, а као скрининг тест се користи мамографија.

Шта је мамографија?

Мамографија представља рендгенски преглед за откривање промена у дојци, које се не могу напипати или открити другим врстама прегледа. Уколико се рак дојке открије у раној фази, већа је шанса за излечење применом поштедних хируршких метода, опоравак је бржи, а квалитет живота је бољи него код жена код којих се болест открије у каснијим фазама. У мамографији се користе мале и нешкодљиве дозе зрачења.