Успешно завршена акција превентивних прегледа: После скоро два месеца рада у Шапцу, покретни мамограф наставља своју мисију у другом граду

Скрининг прегледи рака дојке обављени покретним дигиталним мамографом у Општој болници Шабац су завршени у петак 11. фебруара. Акција је почела 13. децембра прошле године и одвијала се у координацији са Министарством здравља и Канцеларијом за скрининг рака дојке Института за јавно здравље Србије.

У поменутом периоду, укупно 1548 наших суграђанки у животној доби од 45-69 година се одазвало апелу и искористило је прилику да изврши превентивни преглед. Исказано интересовање за ову акцију и број обављених мамографија, показује њихову развијену свест о значају превенције.

У условима сложене епидемиолошке ситуације, екипе рентген техничара и лекара су за 43 радна дана у две смене, успевали да обаве по 36 иницијалних и контролних скрининг мамографија дневно. Напомињемо да се прегледи нису вршили викендима и у дане празника.

Од свих прегледаних пацијенткиња, за мање од једне десетине је било неопходно треће читање, односно додатна ултразвучна дијагностика. Код три пацијенткиње налаз је указао на сумњиву малигну промену и оне су  одмах упућене онкологу.

Подсећамо, рак дојке је најчешћа малигна болест код жена у Србији и излечива је ако се открије на време.